Ce faci in caz de incendiu cover

De-a lungul timpului se pot intampla atat lucruri placute, cat si mai putin placute, precum diverse tipuri de accidentele. Printre acestea din urma se numara cutremurele, inundatiile, incendiile si evenimentele auto. Daca unele dintre ele pot fi prevenite prin conduita si responsabilitate, altele, care nu tin de comportamentul omului, nu pot fi evitate.

O categorie de accidente care poate tine sau nu de comportamentul responsabil al omului este incendiul. Acesta este, din nefericire, un tip de eveniment care poate marca persoanele care trec prin el atat fizic, cat si din punct de vedere psihologic, astfel ca este de preferat sa fie evitat. Ce faci insa atunci cand acest lucru nu este posibil si te regasesti in situatia in care trebuie sa te salvezi? Exista anumite scenarii pentru care te poti pregati in asa fel incat sa stii cum sa reactionezi, dar sunt si solutii pasive, precum diverse tipuri de asigurari care fie pot responsabiliza, fie pot despagubi in caz de urgenta.

In acest articol, poti afla ce trebuie sa faci in caz de incendiu in functie de mai multe scenarii, dar si cum te poti proteja impotriva unui astfel de eveniment, atat ca persoana fizica, dar si juridica prin intermediul unor asigurari.

1. Ce faci in caz de incendiu? – Reguli general valabile

1. Ce faci in caz de incendiu Reguli general valabile

Ca si in alte tari, exista legi si reguli care trebuie respectate in caz de incendiu. Acestea se aplica pe de o parte persoanelor fizice, pe de alta societatilor care trebuie sa ia masuri de preventie, in primul rand.

Un incendiu nu poate fi prevazut in totalitate, de partea acestuia existand si elementul surpriza in care te afli in situatia de a te salva si a-i ajuta si pe altii. Ca persoana juridica, trebuie sa te asiguri ca ai facut tot ce este corect din punct de vedere legal, precum posibilitatea eliberarii cailor de acces in astfel de evenimente si semnalizarea corecta a acestora. De asemenea, ca firma trebuie sa te asiguri ca personalul este corect instruit. Ca individ, trebuie sa stii ca mai presus de orice, trebuie sa iesi dintr-o astfel de situatie nevatamat.

Iata care sunt prevederile Legii 307/2006 care a fost modificata si careia i s-au adus diferite amendamente de-a lungul timpului:

  • societatile trebuie sa stabileasca procedurile si modalitatile prin care vor fi evacuate persoanele si bunurile;
  • firmele trebuie sa stabileasca si modurile in care vor fi evacuate persoanele care nu pot iesi singure dintr-o cladire;
  • personalul trebuie instruit corespunzator, astfel incat fiecare sa aiba si sa isi cunoasca atributiile in caz de incendiu;
  • societatile trebuie sa asigure mijloacele necesare in caz de evacuare dintr-un incendiu;
  • trebuie stabilite si prioritatile in desfasurarea operatiunilor in functie de mai multi factori, precum tipul de cladire si numarul de persoane din incinta.

Exista mai multe scenarii in care actiunile pot fi diferite, de aceea daca vrei sa stii ce sa faci in caz de incendiu, trebuie mai intai sa afli la ce situatie te raportezi.

1.1. Ce sa faci in caz de incendiu si posibile scenarii?

In caz de incendiu, ce trebuie sa facem? Iata o intrebare care ii sperie pe multi. Un raspuns este ca nu trebuie sa intri in panica si sa cauti cea mai apropiata iesire. Din nefericire, lucrurile nu se intampla organizat din motive de panica, dar si de alti factori, printre care cat de familiarizat esti cu locul in care te afli, mai ales ca se poate intampla sa fii in alta parte decat acasa.

Iata, asadar, cateva scenarii in care te poti regasi si sa te intrebi ce trebuie sa faci in caz de incendiu:

  • incendiul la locul de munca;
  • incendiul care are loc in spital;
  • incendiul care are loc intr-o scoala;
  • incendiul care izbucneste acasa.

Fiecare situatie este diferita din mai multe puncte de vedere, printre care:

  • in caz de incendiu la locul de munca, trebuie sa existe reglementari stricte;
  • in cazul unui incendiu in spital trebuie, de asemenea, respectate anumite protocoale;
  • in caz de incendiu la scoala, cadrele didactice trebuie sa asigure evacuarea elevilor
  • in cazul unui incendiu acasa, trebuie parasita casa in siguranta.

De asemenea, in functie de fiecare situatie in parte, trebuie luate masuri de preventie pasive, precum incheierea unor polite de asigurari. Unele dintre acestea sunt obligatorii, in timp ce altele sunt facultative, la fel ca si in cazul celor auto de tip RCA, respectiv Casco prin care se asigura autovehiculele.

2. Ce trebuie sa faci in caz de incendiu in functie de diferite scenarii?

2. Ce trebuie sa faci in caz de incendiu in functie de diferite scenarii

Ce faci in caz de incendiu? Depinde in mare masura de locul in care te afli, insa cea mai importanta este integritatea fizica a ta si a celorlalte persoane cu care te afli in spatiul respectiv. De asemenea, scenariile se aplica si daca esti angajat sau ai oricare alta relatie cu administratorul cladirii, respectiv daca esti administratorul edificiului si ai anumite responsabilitati legale.

Indiferent de partea de care te afli, evacuarea in siguranta a tuturor celor care sunt in incinta cladirii este primordiala, abia apoi procedandu-se la scoaterea bunurilor care mai pot fi salvate. Bineinteles ca in cel mai optimist scenariu persoanele vor parasi camerele/salile in care se afla inaintea extinderii focului, insa dupa aceasta etapa, administratorului ii vor reveni alte responsabilitati. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care politele de asigurare sunt o plasa de siguranta impusa sau nu prin lege.

2.1. Ce facem in caz de incendiu la locul de munca?

Jobul este unul dintre locurile in care isi petrec timpul majoritatea angajatilor, iar un incendiu intr-o cladire in care isi desfasoara activitatile mai multe persoane este o situatie destul de dificila.

Din punct de vedere legal, angajatorul are obligatia de a instrui personalul in ceea ce priveste siguranta si securitatea in incendiu prin cursuri speciale desfasurate la anumite intervale de timp. Cu toata pregatirea teoretica, insa, ce facem in caz de incendiu la locul de munca?

Legea nr. 307/2007 si Ordinul nr. 163/2007 sunt cele doua acte care fac referire la organizarea interventiei de stingere a incendiilor la locul de munca. Acestea stabilesc, in primul rand, ca administratorul sau alta forma de organizare a institutiei are obligatia de a stabili modul in care se vor efectua manevrele de stingere a focului.

Astfel, acesta trebuie sa:

  • stabileasca mijloacele prin care vor fi alertati sau alarmati cei care se afla in cladire despre izbucnirea incendiului;
  • stabileasca ce tipuri de sisteme, instalatii si dispozitive vor fi folosite pentru limitarea si lichidarea incendiilor;
  • alcatuiasca echipe care vor ajuta la evacuarea si salvarea persoanelor si a bunurilor din incintele cladirii, atat in timpul cat si in afara orarului de lucru;
  • sa organizeze interventia.

Bineinteles ca vor fi alertate si autoritatile care vor interveni la stingerea incendiilor.

Pe langa respectarea actelor normative, ce facem in caz de incendiu la locul de munca concret? Iata cativa pasi dupa care s-ar putea derula un scenariu:

  • se vor alerta toate persoanele care se afla in cladire in momentul respectiv;
  • se vor evacua toate persoanele care se afla in locul respectiv;
  • se vor intreupe energia electrica si gazul;
  • se va actiona asupra incendiului prin mijloacele tehnice implementate in acest sens;
  • se va asigura protectia personalului care intervine in stingerea incendiului;
  • se vor face verificari suplimentare in vederea limitarii extinderii focului;
  • se va proceda la evacuarea bunurilor.

In ceea ce priveste ce faci in caz de incendiu ca persoana fizica, trebuie sa iti pastrezi calmul, sa te indrepti spre cea mai apropiata iesire dupa marcajele speciale si sa ii ajuti pe cei care au nevoie, in cazul in care se aplica acest scenariu.

Pe langa acestea, angajatorul are obligatia de a se asigura ca toti angajatii sai sunt intr-o stare de sanatate optima care sa le permita sa isi desfasoare activitatile in concordanta cu fisa postului. Una dintre masurile care pot fi luate in acest sens verificarea periodica a starii de sanatate care se pot face acum si prin intermediul serivciilor de telemedicina a muncii pot fi usor de accesat. Suplimentar, o firma poate oferi si asigurari de sanatate pentru muncitori ca parte a pachetelor de beneficii pregatite pentru acestia.

2.2. Ce faci in caz de incendiu la spital?

Spitalele sunt cladiri destul de mari care si au anumite particularitati, printre care folosirea unor dispozitive care functioneaza cu oxigen, ceea ce poate contribui la propagarea unui incendiu mult mai rapid decat in alte situatii sau poate duce la explozii. De aceea, aceste unitati trebuie sa aiba puse la punct planuri de evacuare, astfel incat totul sa se desfasoare cat mai rapid si ordonat.

Ce faci in caz de incendiu la spital? La fel ca si in cazul oricarei alte cladiri, administratorul sau conducerea unitatii trebuie sa se asigure ca exista atat sisteme de avertizare sonora, cat si dispozitive care pornesc automat la detectarea fumului.

In ceea ce priveste evacuarea, se va tine cont de persoanele deplasabile si nedeplasabile, astfel pasii care trebuie urmati sunt asemanatori cu cei in cazul unui incendiul la locul de munca. Mai precis, o persoana care a sesizat aparitia focului va proceda la:

  • anuntarea incendiului si actionarea alarmei sau sistemului de avertizare disponibil;
  • verificarea incintei in care se afla in vederea identificarii pacientilor si acordarea ajutorului in masura in care persoana care a detectat incendiul nu isi pericliteaza propria viata;
  • incearcarea stingerii incendiului cu ajutorul unui stingator sau hidrant interior (cat timp persoana respectiva nu isi pune viata in pericol).

Ce trebuie sa faci in caz de incendiu in spital ca pacient? In primul rand, trebuie sa ramai calm si sa respecti instructiunile echipei de interventie pana la evacuare.

2.3. Ce faci in caz de incendiu acasa?

2.3. Ce faci in caz de incendiu acasa

Din pacate, cele mai multe incendii in gospodarii se datoreaza unor improvizatii la sistemele de energie electrica sau gaze, a folosirii unor sobe pe lemne ale caror cosuri nu sunt curatate temeinic, dar si din alte cauze externe. Dezastrele naturale, precum indundatiile si cutremurele, sunt principalele situatii care sunt acoperite printr-o polita de tip PAD care este o asigurare obligatorie pentru proprietarii de case si apartamente.

In afara politei obligatorii care nu ofera despagubiri decat pentru situatii precum cele mentionate mai sus, poti opta pentru asigurarea locuintei in mod facultativ, astfel incat sa beneficiezi pe protectie extinsa pe mai multe planuri, inclusiv in cazul focului care poate distruge intr-o masura mai mica sau mai mare o casa. Cu toate acestea, ce faci in caz de incendiu acasa? In aceste cazuri, nu exista regulamente exacte, astfel ca primordial este fii in siguranta.

Daca incendiul este unul mic si ai cunostinte de stingere a acestuia, il poti stinge, insa in cazul in care focul este mai mare, este recomandat sa iesi cat mai repede din locuinta si sa anunti pompierii prin apelarea serviciului special de urgenta. Nu este recomandat sa ramai in locul respectiv pentru a strange diverse obiecte, punandu-ti tie si celor apropiati viata in pericol. Acesta este unul dintre motivele principale pentru care poti apela la o asigurare facultativa care sa acopere bunurile de valoare.

2.4. Ce facem in caz de incendiu la scoala?

Atunci cand vrei sa stii ce faci in caz de incendiu la scoala, la fel ca si in restul situatiilor de urgenta, integritatea copiilor, a cadrelor didactice si a personalului auxiliar primeaza.

Evacuarea in caz de incendiu din unitatile de invatamant se bazeaza pe planuri care vizeaza atat prevenirea, cat si asigurarea sigurantei tuturor celor care sunt in incintele respective in acel moment.

Alarmarea de catre cel/cea care detecteaza focul, incercarea de a limita extinderea acestuia in parametri care sa nu ii puna in pericol viata si evacuarea elevilor cu ajutorul personalului instruit sunt principalii pasi care trebuie urmati in cazul unui incendiu la scoala.

In cazul unitatilor de invatamant, exercitiile de evacuare in caz de incendiu si informarea elevilor legat de cum se previn aceste situatii sunt intotdeauna recomandate, avand in vedere varstele diferite ale cursantilor, precum si curiozitatea acestora legata de astfel evenimente. Instruirea celor mici prin programe regulate poate contribui destul de mult la disciplinarea lor in cazul unei situatii reale.

In concluzie, ce faci in caz de incendiu? Indiferent de locul in care te afli: la locul de munca, la spital sau la scoala, acolo unde exista protocoale bine puse la punct, acestea trebuie respectate. In acest scop exista planuri de evacuare, exercitii si informari, precum si cursuri care trebuie urmate, in asa fel incat intr-o situatie reala fiecare participant sa stie ce are de facut. Acasa, trebuie sa iti toate masurile de precautie pentru a-ti asigura tie si restului membrilor familiei integritatea fizica, mai ales ca in acest scenariu nu exista reguli stricte. Acestea sunt motivele pentru care exista diverse tipuri de asigurari obligatorii si facultative care sa acopere diverse scenarii care chiar daca se termina cu daune materiale, nu afecteaza sanatatea oamenilor.

Sursa foto: Pexels.com