Deplasarile internationale cu autoturismul sunt supuse unor reglementari suplimentare fata de cele nationale, pentru a preveni o parte din eventualele probleme care pot surveni asupra pasagerilor si autoturismelor. Documentatia necesara la trecerea granitelor tarilor pe care le vizitezi vizeaza si asigurarile auto. La incheierea asigurarii RCA, este emisa de catre asigurator si documentul international de asigurare, Cartea Verde. In acest articol vei afla care sunt riscurile pe care le acopera acest document, unde este valabil si cum poate fi folosit.

Cartea verde ce este, care este valabilitatea sa teritoriala

1. Cartea Verde - ce este si cum arata cartea verde auto?

Acest document reprezinta un certificat international de asigurare auto, pe baza caruia conducatorul, utilizatorul sau proprietarul masinii respective este asigurat in ceea ce priveste raspunderea civila legata de daunele aduse in cazul unui accident, de catre vehiculul in cauza. Despagubirea se efectueaza conform legislatiei din fiecare stat in care Cartea Verde este valabila.

Posesorii unei asigurari de tip RCA beneficiaza in mod automat de o asigurare prin Cartea Verde, valabila pentru aceeasi perioada. Nu trebuie sa platesti o asigurare suplimentara pentru eliberarea acesteia.

Un alt aspect important in privinta Cartii Verzi este acela ca si pasagerii beneficiaza de protectie privind prejudiciile suferite in urma unui accident. Ele pot fi acoperite fie de documentul mentionat, fie de catre asigurarea realizata pentru celalalt vehicul, iar acest lucru se determina in functie de masina considerata “vinovata” in situatia respectiva.

Este important sa retii ca risti sa fii supus unor sanctiuni daca nu detii o asigurare valabila atunci cand tranzitezi teritoriul unui stat. Aceste sanctiuni sunt conforme cu legislatia din tara respectiva, iar in cazul producerii unui accident, vei fi nevoit sa suporti contravaloarea daunelor produse.

2. Cartea Verde - cum a aparut?

Importanta unui astfel de document a fost identificata inca din prima parte a secolului trecut, odata cu raspandirea autoturismelor ca mijloc de transport in randul populatiei. Initial, asigurarile acopereau doar accidentele produse pe teritoriul tarii de rezidenta a autovehiculului, insa a devenit din ce in ce mai clar ca este nevoie de reglementari la nivel international.

In 1947, dupa incheierea Celui de-al Doilea Razboi Mondial, Comisia Economica pentru Europa a consultat guvernele tarilor in cauza pe aceasta tema si a primit raspunsuri pozitive in favoarea implementarii unui astfel de prevederi. Doi ani mai tarziu, se aproba recomandarea comisiei si ia nastere Consiliul Birourilor, iar printre cei 14 membri ai acestuia se numara Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Regatul Unit, Suedia si Olanda.

In 1953 apare in mod oficial sistemul Cartii Verzi, iar de-a lungul urmatorilor ani, noi tari sunt incluse pe lista statelor membre. Romania devine parte a acestui sistem in anul 1962.

In 1972 este abolita verificarea Cartii Verzi in momentul treceri granitei unui stat, insa acest document este in continuare obligatoriu. Directiva pusa in practica in acest an era menita sa fluidizeze circulatia internationala. Din 2005 se reia intr-o anumita masura verificarea Cartii Verzi, insa nu in mod discriminatoriu si nu in situatii in care controlul vizeaza in mod special acest document. Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, este obligatoriu ca asigurarile de tip RCA incheiate in tara sa fie insotite de un document Carte Verde.

3. Cartea Verde - care este valabilitatea sa teritoriala si cine emite acest document?

De-a lungul anilor, aceasta asigurare a avut forma unui document de culoare verde, special datorita faptului ca este creat pentru a fi utilizat si recunoscut in alte tari decat cea in care a fost emis. In fiecare dintre tarile membre, exista astfel o organizatie centrala, recunoscuta de guvern si stabilita de entitatile asiguratoare, care implementeaza sistemul Cartii Verzi. Ea poarta numele de Birou. De distribuirea documentelor Carte Verde se ocupa firmele de asigurare.

Incepand cu 1 iulie 2020, acest document si-a schimbat culoarea, fiind tiparit pe hartie alba, in locul celei verzi, conform deciziei Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania. Modificarea nu afecteaza in niciun fel prevederile sau sistemul de functionare al asigurarii, iar cele deja emise pe hartie verde si-au pastrata valabilitatea pentru inrteaga perioada pentru care au fost emise.

Cartea Verde este valabila pe teritoriul statelor membre ale Spatiului Economic European. Astfel, asigurarea poate fi utilizata in urmatoarele tari: Austria, Albania, Andorra, Azerbaidjan, Belgia, Bulgaria, Bosnia si Hertegovina, Belarus, Elvetia, Cipru, Cehia, Germania, Danemarca, Spania, Estonia, Franta, Finlanda, Marea Britanie, Grecia, Ungaria, Croatia, Italia, Israel, Iran, Irlanda, Islanda, Lichtenstein, Luxemburg, Lituania, Letonia, Malta, Maroc, Moldova, Macedonia, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Portugalia, Polonia, Romania, Rusia, Suedia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Tunisia, Turcia si Ucraina. Toate acestea sunt parte a Consiliului Birourilor, iar intre Birourile dintre aceste tari se pot stabili acorduri prin care se accepta despagubirile in cazului unui accident, efectuate de firma de asigurare, conform legislatiei statului in care avut loc evenimentul.

In continutul documentului vei regasi tarile in care este valabila asigurarea Carte Verde. Ele sunt cele ale caror simboluri nu sunt marcate cu semnul X sau nu sunt barate. Daca tara in care urmeaza sa calatoresti nu este membra a Uniunii Europene si nu se numara printre Islanda, Lichtenstein, Elveția sau Serbia, atunci va trebui să verifici daca simbolul acesteia este barat sau taiat pe document. In cazul in care este, vei fi nevoit sa inchei o asigurare Carte Verde diferita de cea emisa odata cu asigurarea RCA a masinii. Este necesar ca aceasta sa fie valabila pe teritoriul statului unde urmeaza sa te deplasezi. Daca nu indeplinesti acest pas, vei fi obligat sa cumperi la granita tarii respective o asigurare de frontiera.

Lipsa asigurarii Carte Verde se sanctioneaza in toate statele, iar in anumite tari, consecintele pot duce la costuri substantiale, de la amenzi ridicate pana la casarea automobilului in cauza.

4. Cartea Verde - cum se foloseste?

Cartea Verde va fi utilizata in cazul in care esti partas la un accident auto intr-o tara diferita de cea in care a fost incheiata asigurarea. Exista mai multe situatii in care este posibil sa te afli si va trebui sa stii ce ai de facut pentru a beneficia de asigurare.

4.1. Cum folosesti Cartea Verde in caz de accident, daca celalalt vehicul este vinovat?

cartea verde accident rutier

In cazul nefericit in care iei parte la un accident, va trebui sa completezi mai multe documente, printre care un formular de Constatare Amiabila. Este important sa te asiguri ca acelasi lucru il face si celalalt sofer, care este responsabil pentru producerea accidentului. Pentru a fi sigur ca documentele sunt completate corespunzator, poti astepta venirea autoritatilor competente. In anumite tari, acest lucru este obligatoriu prin lege. Nu ezita sa contactezi birou national din tara in care te afli, daca ai nevoie de mai multe informatii. Datele de contact le vei gasi chiar pe documentul Cartea Verde.

Asigura-te ca in documentele incheiate la locul accidentului este indicat clar numarul de inmatriculare al vehiculului si alte detalii de identificare, precum marca, tip ori culoare. Adauga numarul si seria Cartii Verzi, alaturi de perioada sa de valabilitate. Este necesar sa mentionezi si societatea care a ti-a emis asigurarea. Din partea soferului responsabil pentru accident, ai nevoie de o copie a documentului sau de asigurare auto. Pentru siguranta ta, poti face si o poza acestuia.

Pentru o buna documentare a incidentului, realizeaza poze la locul accidentului. Fotografiaza vehiculele implicate, semnele de circulatie, strada sau intersectia, dar si pozitiile masinilor accidentate. Pe langa acestea, fotografiaza si documentele celorlalte persoane care au luat parte la incident, daca exista: carti de identitate, permis de conducere in cazul soferilor, talon, certificat de inmatriculare si actele de asigurare RCA sau Carte Verde). Nu parasi locul accidentului fara sa detii o poza in care apare numarul de inmatriculare al vehiculului responsabil pentru accident.

In continuare, va trebui sa contactezi institutiile care te vor asista pentru obtinerea despagubirilor, in functie de situatie.

• Vehiculul responsabil este inmatriculat in tara in care a avut loc accidentul

In acest caz, va trebui sa iei legatura cu societatea de asigurare care a emis RCA pentru vehicul sau cu Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), la intoarcerea in tara. A doua optiune este valabila in cazul in care tara in care s-a produs accidentul este membra a Spatiului Economic European.

• Vehiculul responsabil este inmatriculat in alta tara decat cea in care a avut loc accidentul

Daca te confrunti cu aceasta situatie, atunci va trebui sa contactezi biroul national din statul pe teritoriul caruia a avut loc incidentul sau BAAR, atunci cand revii in Romania. Te poti adresa BAAR daca accidentul a avut loc intr-o tara membra a Spatiului Economic European, iar vehiculului care a cauzat incidentul este inmatriculat intr-unul dintre statele SEE.

• Ai asigurare CASCO

In acest caz, contacteaza direct societatea de asigurare care a emis polita.

4.2. Cum folosesti Cartea Verde in caz de accident, daca tu esti vinovat?

Este posibil ca in cazul unui accident, tu sa fii soferul responsabil pentru producerea acestuia. Iata ce ai de facut in aceasta situatie.

Completeaza cu grija datele in cadrul formularului de Constatare Amiabila. In anumite state, legislatia impune ca autoritatile competente sa execute aceasta etapa, asa ca atunci va trebui sa astepti sosirea acestora. Ofera celuilalt sofer implicat in accident o copie a documentului tau de asigurare Carte Verde. Alaturi de aceasta, va trebui sa-i pui la dispozitie copii dupa permisul auto, talonul masinii, certificatul de inmatriculare si alte documente care pot fi necesare pentru solutionarea daunei.

De asemenea, va trebui sa informezi societatea care ti-a emis asigurarea si sa urmezi indicatiile specialistilor. In cazul in care detii asigurare CASCO sau alte beneficii precum asistenta rutiera, contacteaza asiguratorul.

4.3. Cum folosesti Cartea Verde in caz de accident, daca esti pasager?

Este important sa retii ca si pasagerii, nu doar soferii, beneficiaza de despagubiri in cazul accidentelor. Prin urmare, daca ai fost implicat intr-o astfel de situatie, esti protejat impotriva prejudiciilor suferite, oferite fie prin documentul Carte Verde al vehiculului cu care te deplasai, fie prin documentul celeilalte masini. Acest aspect depinde de care dintre cele doua este responsabila pentru producerea accidentului.

cartea verde pasager

Pentru obtinerea despagubirilor, trebuie sa contactezi una dintre urmatoarele institutii:

  • societatea care a emis asigurarea vehiculului responsabil de accident, daca acesta a fost inmatriculat in tara in care a avut loc evenimentul nefericit;
  • biroul national al statului in care a avut loc incidentul, daca vehiculul responsabil a fost inmatriculat intr-o alta tara;
  • BAAR, la revenirea in Romania, in cazul in care accidentul a avut loc intr-o tara membra a Spatiului Economic European, iar vehiculului responsabil a fost inmatriculat intr-una dintre aceste tari.

4.4. Cum folosesti Cartea Verde in caz de accident, daca esti pieton?

In acest caz, vei avea nevoie sa obtii toate documentele si dovezile privitoare la producerea incidentului, care sa ateste circumstantele in care a avut loc acesta, precum si modalitatile de identificare a masinii responsabile, prin fotografii sau copii ale actelor.

In functie de situatie, vei fi nevoit sa te adresezi unei anumite institutii. Daca vehiculul implicat a fost inmatriculat in tara in care a avut loc accidentul, te vei adresa asiguratorului autoturismului sau BAAR, la revenirea in Romania, in cazul in care ai fost accidentat pe teritoriul unui stat membru al Spatiului Economic European. Daca masina a fost inmatriculata in alta tara decat cea in care s-a produs accidentul, atunci te vei adresa biroului national din tara in care a avut loc accidentul sau BAAR, la intoarcerea in Romania, in cazul in care incidentul s-a petrecut intr-o tara membra a Spatiului Economic European, iar masina este inmatriculata intr-unul din aceste state.

Prin urmare, Cartea Verde este un document obligatoriu si util pentru deplasarile internationale, care protejeaza atat soferii, cat si pasagerii ori alte persoane implicate intr-un eventual accident.

Surse foto: Shutterstock.com, Unsplash.com