Beneficiarul asigurarii

Atunci cand inchei o polita de asigurare, este foarte important sa ai la indemana toate informatiile necesare, astfel incat sa optezi pentru o polita care se potriveste cu nevoile tale. Astfel, unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie sa tii cont este cine va fi beneficiarul politei pe care urmeaza sa o inchei. De aceea, din articolul urmator, vei afla detaliile esentiale pe care trebuie sa le cunosti despre beneficiarul asigurarii, inainte de a opta pentru un anumit tip de asigurare!

1. Beneficiarul asigurarii: ce reprezinta?

Pe baza contractului de asigurare, dupa ce s-a produs evenimentul asigurat, beneficiarul va fi persoana fizica sau juridica ce are dreptul de a primi suma asigurata. Este important sa retii faptul ca nu intotdeauna contractantul este si beneficiarul asigurarii! Beneficiarul poate reprezenta acea entitate care:

  • nu este obligata sa achite primele;
  • nu semneaza contractul de asigurare;
  • nu are nicio obligatie prevazuta in polita de asigurare;
  • dar are dreptul de a primi indemnizatia de asigurare.

De obicei, in majoritatea cazurilor, beneficiarul politei de asigurare poate fi:

  • contractantul;
  • membrii familiei contractantului;
  • banca.

2. Beneficiarul politei de asigurare: cine este?

Beneficiarul politei de asigurare, cine este

In functie de polita de asigurare pe care o inchei, beneficiarul poate fi:

1. Contractantul

Conform legislatiei in vigoare, ai obligatia de a incheia anumite tipuri de asigurare de-a lungul vietii. De exemplu, atunci cand inscrii un autovehicul in circulatie, este obligatoriu sa inchei o asigurare RCA care acopera daunele pe care le produci in caz de accident. Iar pentru o siguranta mai mare, ai posibilitatea de a incheia o polita CASCO.

Totodata, daca detii o locuinta, atunci legea 243/2013 te obliga sa inchei asigurarea obligatorie a locuintei, care acopera riscurile cele mai frecvente de catastrofe naturale. In acelasi timp, in functie de riscurile la care este expusa locuinta ta, poti opta pentru o asigurare facultativa a locuintei, care ofera acoperire pentru o gama diversa de daune.

Toate aceste tipuri de asigurari reprezinta asigurari de bunuri, deci contractantul este cel care beneficiaza de indemnizatia de asigurare atunci cand are loc un eveniment prevazut in polita. Astfel, pentru bunurile pe care le detii, chiar tu esti cel care primeste sprijinul financiar necesar atunci cand un accident nefericit are loc, iar bunurile tale ori bunurile unei terte parti sunt afectate!

Totodata, este important sa iti protejezi sanatatea, de aceea, pentru calatoriile in strainatate, asigurarea de calatorie Arosan Forte iti ofera ajutor in cazul in care suferi un accident sau treci printr-o imbolnavire neasteptata. Astfel, beneficiezi de acoperirea costurilor medicale pentru a trece cu bine peste evenimentul imprevizibil!

2. Membrii familiei contractantului

Bunurile reprezinta o parte esentiala din viata ta, insa viitorul membrilor familiei are o insemnatate aparte, asa ca vrei sa le oferi celor apropiati sprijinul de care au nevoie. Vestea buna este, ca pentru unele tipuri de asigurari, chiar daca tu indeplinesti conditiile prevazute in contract, poti opta ca altcineva sa fie beneficiarul indemnizatiei de asigurare.

De exemplu, in asigurarea de sanatate, tu poti fi persoana asigurata, insa poti opta ca membrii familiei tale sa fie coasigurati, adica beneficiaza de acelasi ajutor privind achitarea costurilor pentru diferite tratamente, investigatii medicale si proceduri chirurgicale. Astfel, tu si intreaga familie sunteti in siguranta, chiar si atunci cand apar situatii neprevazute!

De asemenea, cu siguranta, si viitorul celor dragi este important pentru tine. De aceea, pentru a sustine educatia celor mici, o asigurare de viata ii poate ajuta sa-si transforme visele in realitate. In acest sens, prin asigurarea de viata Renta Master, cel mic va primi un suport financiar sub forma de renta de studii, pentru a beneficia de oportunitatile pe care le are la dispozitie!

3. Banca

Atunci cand ai nevoie de ajutor financiar pentru proiectele din viata ta, banca iti ofera sprijinul financiar necesar. Insa, banca va deveni beneficiarul politei incheiate de tine!

De exemplu, la incheierea unei asigurari pentru o locuinta luata prin credit, banca devine, atunci, beneficiarul politei. Este o asigurare cesionata in favoarea bancii, dar daca despagubirile depasesc valoarea sumelor datorate bancii, atunci tu devii beneficiarul acelei diferente de bani. De asemenea, banca poate fi desemnata beneficiarul si in cazul altor tipuri de asigurari, cum ar fi asigurarea de viata.

In concluzie, nu uita ca la incheierea unei polite de asigurare, trebuie sa fii atent atunci cand se desemneaza beneficiarul politei, fiindca acea persoana fizica sau juridica are dreptul la suma de bani prevazuta in contract. Daca vei avea grija la acest detaliu semnificativ, atunci vei putea fi mai relaxat si increzator, deoarece vei primi ajutorul necesar ori de cate ori viata iti va rezerva surprize care nu sunt pe placul tau!

Sursa foto: Shutterstock.com