Bagajul de vacanta - Continut, drepturi in caz de pierdere si asigurare de calatorie

Plecarile in vacanta sunt momente asteptate cu sufletul la gura de toata lumea, insa majoritatea intampina probleme reale cu realizarea bagajului de calatorie. In unele cazuri persoanele in cauza ajung sa introduca in geamantan tot dulapul din casa, iar in alte situatii se intampla ca, din contra, sa nu ia strictul necesar, asa ca sunt nevoite sa cumpere diferite obiecte de la destinatie, care, uneori, ajung sa coste mult mai mult. Astfel, putina informare nu strica in ce priveste continutul bagajatului de vacanta, in asa fel incat la finalul calatoriei sa se poata spune ca totul a decurs minunat.

In articolul de mai jos vei descoperi care este continutul bagajului de vacanta in functie de anotimp, destinatie, de numarul de persoane ce se afla in voiaj, cum sa se eficientizeze spatiul in geamantan in asa fel incat sa se poata introduce tot ce este util. In plus, vei afla ce trebuie sa faci daca bagajul de vacanta este pierdut sau intarzie din cauza transportatorului si chiar de ce este important sa inchei o asigurare de calatorie.

1. Continutul bagajului de vacanta si eficientizarea spatiului

1 bagajul de calatorie

Organizarea eficienta si lista bine intocmita sunt doua elemente care trebuie sa ghideze orice persoana ce vrea sa aiba bagajul de vacanta cat mai bine facut, fara sa uite nimic acasa si fara sa sufere lipsuri pe durata sejurului sau. Planificarea vacantei din timp este foarte importanta. Trebuie stabilit locul de destinatie, cazarea, transportul, excursiile optionale, obiectivele istorice de vizitat in regiunea respectiva, apoi se va trece efectiv la intocmirea bagajului, cu 2-3 zile inainte de plecare. Geamantanul trebuie umplut in functie de anotimpul de afara, de destinatie si de numarul de persoane care pleaca in voiaj. De asemenea, se va tine cont si de faptul ca transportul se face cu masina personala, cu avionul sau cu alte mijloace.

Un bagaj trebuie sa fie eficient si rapid de realizat:

  • sa aiba o inaltime de pana in 55 cm;
  • in alcatuirea sa se va utiliza regula 5, 4, 3, 2, 1, adica 5 seturi sosete, 4 lenjerii de corp, 3 maiouri, 2 perechi de pantofi si 1 palarie;
  • se umple fiecare centimetru de bagaj (hainele se fac sul);
  • se foloseste un kit separat de toaleta pentru calatorii, in asa fel incat sa nu se uite acasa lucruri esentiale, cum ar fi periuta de dinti, de exemplu.

1.1. Continutul bagajului de vacanta in functie de anotimp

In functie de anotimp bagajul de vacanta trebuie sa acopere toate necesitatile. Iarna e nevoie de haine groase, vara de unele subtiri. Inainte de a trece efectiv la umplerea geamantanelor de calatorie este indicat sa se cerceteze cu atentie starea vremii pentru a vedea daca vor aparea fenomene meteo severe sau nu. Este vital sa se tina cont de acest aspect pentru a fi pregatit pentru orice capriciu al vremii.

Bagajul de vacanta trebuie sa contina un numar suficient de haine (fara sa se exagereze, fara sa se umple pana la refuz), groase daca este toamna - iarna, mai subtiri pentru sezonul primavara-vara. Culorile neutre ar trebui sa fie predominante pentru a putea face o multime de combinatii. Lenjeria intima, sosetele, pijamaua, doua perechi de incaltaminte comoda, palarie, caciula sau sapca de soare, manusi, jacheta subtire sau groasa, impermeabil, cateva bijuterii.

In afara de haine, incaltaminte, bijuterii si obiecte personale de igiena este bine sa se faca loc in geamantan si pentru un fier de calcat, cu ajutorul caruia se vor indrepta hainele sifonate, suficient de compact pentru a nu ocupa loc.

1.2. Continutul bagajului de vacanta in functie de destinatie

Se poate observa o mare diferenta intre bagajele realizate pentru mare sau pentru munte, chiar si intre cele potrivite pentru a fi luate in masina personala sau in avion (in acest caz se va tine cont de greutatea maxima admisa). Bagajul pentru mare pare mult mai usor de alcatuit, mai ales pentru ca el contine haine subtiri, usoare: tricouri, topuri, fuste, rochii, articole de sport, jacheta, pantaloni scurti, pantofi, tenisi, slapi, haine pentru plaja, 2-3 costume de baie. Nu pot fi uitate nici accesoriile: geanta, prosop, palarie, ochelari, evantai, termos, geanta frigorifica, lotiune, umbrela, ulei calmant, medicamente antiinflamatoare. Cateva jucarii, jocuri si aparatura electronica vor fi de real folos.

Bagajul potrivit pentru calatoriile la munte trebuie sa fie mai complex decat cel pentru mare. Este nevoie aici de obiecte utile, ce pot salva orice persoana aflata in situatii dificile. Printre obiectele de real ajutor se numara:

  • haine sport comode;
  • tricouri, hanorace, veste cu buzunare;
  • jachete impermeabile, de vant, calduroase;
  • pantaloni scurti, lungi, colanti;
  • bocanci, tenisi, sandale de drumetie;
  • pelerina de ploaie si sapca impotriva soarelui;
  • obiecte de igiena personala;
  • accesorii utile: rucsac, termos, harta, bete de tracking, busola, telefon mobil, incarcator pentru telefon, lanterna, izopren, patura izolatoare;
  • alimente pentru drumetie.

Cei care vor sa plece in strainatate, in diferite destinatii, la mare sau la munte, trebuie sa aiba in afara de obiectele deja mentionate si pasaport sau carte de identitate valabile pe durata calatoriei. Nu in ultimul rand, este necesar sa verifice conditiile de calatorie in tara respectiva pentru a nu avea parte de surprize neplacute.

1.3. Continutul bagajului de vacanta pentru o persoana, un cuplu sau o familie cu copii

Bagajul conceput pentru o singura persoana este diferit de cel realizat pentru un cuplu sau pentru o familie cu unul sau mai multi copii. Daca bagajul pentru o singura persoana sau pentru un cuplu se face destul de usor, fara mari probleme, atunci cand o familie se deplaseaza in vacanta cu unul sau mai multi copii, situatia se complica. Pe langa hainele personale, parintii trebuie sa umple si geamantanele pentru cei mici. In linii mari acestea contin aceleasi lucruri ca in cazul adultilor, la care se pot adauga jucarii, jocuri pentru drum, medicamente necesare, mijloacele de transport cu care se deplaseaza copiii, acte (certificat de nastere, pasaport, carte de identitate).

2. Ce este de facut cand bagajul de vacanta este pierdut / intarzie?

2 bagajul de calatorie

Uneori, mai ales atunci cand calatoria se face cu avionul, pot aparea diverse probleme legate de pierderea sau intarzierea bagajului, lucruri ce pot complica destul de mult vacanta sau care pot anula efectul concediului la intoarcerea acasa. In acest caz drepturile sunt reglementate de Conventia de la Montreal din 1999 care spune ca persoana in cauza are dreptul la despagubire pentru deteriorarea, intarzierea sau pierderea bagajului.

2.1. Drepturile in cazul unor probleme legate de bagajul de vacanta care este pierdut / intarzie

O astfel de situatie trebuie raportata imediat la biroul de obiecte pierdute din cadrul aeroportului. Se completeaza in acest sens un formular PIR (adica Raport privind nereguli legate de bunuri) si se depune o plangere la transportatorul aerian. Totul trebuie facut rapid pentru ca exista un timp limita pentru depunerea unei plangeri. Daca s-a observat deteriorarea sau distrugerea bagajului, atunci se va face plangere in termen de 7 zile, iar pentru intarziere se va face plangere in termen de 21 de zile de la data predarii bagajului.

2.2. Rambursarea costurilor ce tin de problemele legate de bagajul de vacanta

Daca bagajul intarzie sa soseasca din vina transportatorului, atunci se poate solicita recuperarea costurilor suportate pentru articolele achizitionate in perioada asteptarii sosirii bagajului personal. Este important sa se pastreze chitantele in acest sens. Bagajul va fi adus ulterior in locul in care se afla persoana, iar costurile de transport vor fi suportate de companie. Nu trebuie uitata nici verificarea integritatii bagajului de calatorie.

Daca bagajul a fost pierdut, atunci se solicita transportatorului plata unei diurne zilnice pentru a cumpara obiectele de care are nevoie (unele companii nu au o astfel de regula, asa ca este bine sa se verifice in prealabil). Compania in cauza va plati totul, dupa ce au fost predate chitantele. Se poate intampla ca unele articole cumparate sa nu fie considerate o necesitate si nu vor fi rambursate, ca de exemplu parfumurile scumpe.

2.3. Valoarea despagubirii in cazul pierderii sau intarzierii bagajului de vacanta

Plangerea se depune in scris prin posta traditionala, trimitand copii ale documentelor. Pasagerul este obligat sa dovedeasca pagubele suferite. Cei care calatoresc intr-o tara straina trebuie sa tina cont ca plangerea sa o faca intr-o limba de circulatie internationala, preferabil sa se utilizeze engleza.

In conformitate cu Conventia de la Montreal se poate solicita transportatorului aproximativ 1200 euro despagubiri (limita superioara a raspunderii transportatorului). Valoarea despagubirii depinde de valoarea bagajului, asa ca trebuie sa se pastreze chitante doveditoare in acest sens. Daca nu exista documente, atunci compania va estima pe cont propriu valoarea bagajului, luand in calcul greutatea.

3. Bagajul de vacanta si asigurarea de calatorie

3 bagajul de calatorie

Cine vrea sa se bucure din plin de vacanta trebuie sa aiba in bagajul de calatorie si o asigurare adecvata, in asa fel incat sa fie protejat daca se imbolnaveste, are un accident sau daca i s-a pierdut bagajul de calatorie.

3.1. Importanta incheierii unei asigurari de calatorie

Asigurarea de calatorie nu poate preveni pierderea bagajului, imbolnavirea sau aparitia unui accident, insa poate sa ofere despagubirile necesare. Politele de acest fel sunt necesare si atunci cand calatoria presupune mai multe stationari, zboruri cu diferite escale, cand destinatia este una cu risc sau cand vacanta in sine reprezinta o investitie mare.

Asigurarea cuprinde asistenta medicala, rambursarea costurilor in cazul anularii zborului, examene medicale, tratamente stomatologice, consultatii si cheltuieli medicale, spitalizare, tratamente, operatii, urgente medicale, extinderea asigurarii cu 72 de ore in caz de urgente, accidente de diferite tipuri, pierderea bagajelor, pierderea, furtul sau distrugerea documentelor de calatorie etc.

3.2. Tipuri de asigurari de calatorie de luat in bagajul de vacanta

Pe piata exista diferite tipuri de asigurari de calatorie, ce pot sa ofere liniste si relaxare asiguratilor, dintre acestea putand fi amintite asigurarea de calatorie Easy Travel si asigurarea Arosan Forte. Prima asigura orice persoana cu varsta de la o luna la 90 de ani, iar cea de-a doua este ideala pentru cei care au varsta de la 1 la 75 de ani.

Asigurarea de calatorie Easy Travel presupune alegerea acoperirilor, destinatiei si scopului calatoriei prin cele doua programe de calatorie special gandite in acest sens, existenta asistentei 24/7 sunand la call center, precum si numeroase alte avantaje. Polita acopera asistenta medicala de urgenta, cheltuieli cu cautarea sau salvarea asiguratului, repatrierea, cheltuielile funerare, decesul din orice cauza, intarzierea sau pierderea bagajelor, raspunderea civila, intarzierea zborului, sporturi recreative. De asemenea, trebuie mentionate acoperirile suplimenare: sporuri de agrement si anularea calatoriei (Storno).

Al doilea tip de asigurare ce poate fi incheiat fara probleme, rapid si usor, fizic sau online, se numeste asigurarea Arosan Forte care cuprinde 3 programe de calatorie (A, B, C). Acestea se refera la vizite medicale, medicamente, spitalizare, vizite medicale, medicamente, transport cu salvarea, repatrierea bolnavului sau a trupului, tratament stomatologic, deces sau invaliditate permanenta in caz de accident, cheltuieli legate de vizitarea asiguratului spitalizat, cheltuieli de repatriere a copiilor sub 18 ani in cazul in care asiguratul este spitalizat pe o perioada mai mare de 10 zile si nu exista alta persoana care sa-i ingrijeasca, furtul, pierderea, distrugerea bagajelor, raspundere legala civila a asiguratului, cheltuielile suportate de asigurat pentru inlocuirea documentelor, in cazul furtului, pierderii sau distrugerii acestora si acoperirea suplimentara in caz de accidente legate de practicarea schiului.

In concluzie, cine vrea sa aiba parte de o vacanta relaxata si de multa bucurie trebuie neaparat sa aiba cu el bagajul necesar, in asa fel incat sa nu-i lipseasca nimic, sa aiba cunostintele necesare in cazul in care bagajul sau e pierdut sau intarzie sa soseasca la destinatie si sa nu uite ca incheierea unei asigurari de calatorie adecvate poate sa-l despagubeasca in diferite situatii, inclusiv in cazul in care geamantanul este pierdut sau furat.

Surse foto: ro.pinterest.com