Asigurarea in vederea inmatricularii acte necesare, valabilitate si alte informatii utile

Daca ai ajuns aici, cel mai probabil ai o masina pe care vrei sa o inmatriculezi si stii deja ca asigurarea este un pas obligatoriu. Dar care sunt conditiile si cum se desfasoara procedura, in mod concret, legal si cat mai rapid? Aici vei gasi raspunsurile de care ai nevoie si toate informatiile relevante, pentru ca intregul proces sa fie cat mai usor de parcurs pentru tine.

Asigurarile sunt, intr-o definitie concisa, o forma de protectie impotriva riscurilor. Modelul dupa care functioneaza presupune sa platesti o suma modica, la intervale regulate de timp, cu garantia ca in ipoteza unui eveniment neplacut, consecintele financiare nefaste vor fi suportate de catre asigurator. Dupa acelasi principiu functioneaza si asigurarile din domeniul auto.

1. Asigurarea in vederea inmatricularii

Spre deosebire de alte tipuri de asigurari (CASCO, de viata etc.), cea in vederea inmatricularii este obligatorie potrivit legislatiei in vigoare. Importanta ei devine vizibila in cazul nefericit al unui accident rutier, cand apare problema acoperirii prejudiciilor suferite, respectiv cauzate, asigurarea fiind utila ambelor parti.

De altfel, neincheierea asigurarii de tip RCA constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda si retinerea certificatului de inmatriculare.

1.1. Ce inseamna RCA in vederea inmatricularii?

Ce este asigurarea in vederea inmatricularii

RCA este acronimul sintagmei „raspundere civila auto” si este o asigurare obligatorie, ce vizeaza toate persoanele care au in proprietate vehicule supuse inmatricularii in Romania. Ca un autoturism sa poata circula pe drumurile publice in conditii de legalitate, legea impune ca el sa fie inmatriculat, iar dosarul ce se depune in vederea indeplinirii acestei proceduri trebuie sa cuprinda si o polita RCA valabila. Iata, deci, de ce discutam despre asigurare RCA in vederea inmatricularii.

1.2. Asigurarea RCA in vederea inmatricularii versus RCA „simplu”

Este important sa nu confunzi asigurarea in vederea inmatricularii cu asigurarea RCA „obisnuita”, mai ales ca seamana foarte mult. Fiecare sofer, proprietar al unei masini, stie ca asigurarea RCA se incheie regulat, nu doar la inmatriculare. Asadar: ce le diferentiaza?

In realitate, singura deosebire o reprezinta faptul ca prima se emite fara numar de inmatriculare - cum e si logic, avand in vedere ca se incheie in scopul inmatricularii.

Dupa inmatriculare, poti circula legal cu ea, cata vreme este valabila, adica o perioada cuprinsa intre 1 si 12 luni, in functie de cum ai optat.

Atentie la tipul inmatricularii! Durata maxima de valabilitate a politei variaza, dupa cum inmatricularea este provizorie sau definitiva. Adica: in cazul celei provizorii, limitele sunt reduse, de la 1-12 luni, la 30 sau 60 de zile (cel mult 90 de zile, cumulat).

De asemenea, trebuie retinut ca nu se poate desfasura procedura de inmatriculare folosind o polita veche, chiar daca ar fi inca valabila. In toate cazurile, se va incheia o noua asigurare RCA, pe care va aparea numele noului proprietar.

2. RCA in vederea inmatricularii - acte necesare

RCA in vederea inmatricularii - acte necesare

Intrucat asigurarea in vederea inmatricularii este un contract incheiat intre proprietarul vehiculului si o companie de asigurari, in conformitate cu normele legale in vigoare, presupune conditii specifice.

2.1. RCA in vederea inmatricularii - conditii legale

Asa cum prevad Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie si Norma ASF 20/2017 privind asigurarile auto din Romania, dosarul pe care il depui in vederea inmatricularii trebuie sa contina mai multe documente, printre care se afla si polita RCA.

Fiind vorba, in aceasta faza, despre un vehicul neinmatriculat, asigurarea RCA se va face pe seria de sasiu. Ca buna practica, dupa inmatriculare, proprietarul vehiculului va trebui sa contacteze societatea cu care a incheiat asigurarea, pentru ca aceasta sa introduca numarul de inmatriculare in polita RCA.

2.2. Acte necesare pentru asigurarea RCA in vederea inmatricularii

Iata, asadar, care este lista completa a actelor necesare pentru asigurarea RCA in vederea inmatricularii:

  1. CIV (cartea de identitate a vehiculului);
  2. buletinul sau cartea ta de identitate;
  3. dovada inregistrarii fiscale a vehiculului in Romania si contractul de vanzare.

Acestea sunt actele necesare RCA in vederea inmatricularii daca masina este second hand. Daca masina este noua, pe langa CIV si carte de identitate, vei mai avea nevoie doar de factura proforma ce atesta achizitia vehiculului.

Acum, pentru ca ai toate informatiile necesare cu privire la asigurarea RCA in vederea inmatricularii, nu uita de posibilitatea de a o incheia online, simplu si rapid, fara deplasari inutile. Asigura-te mereu ca polita ta RCA este valabila si condu linistit si in siguranta!

Sursa foto: unsplash.com.