Acte necesare pentru inmatricularea auto - Informatii utile pentru o procedura rapida-min

Romanii sunt printre europenii care achizitioneaza des automobile, atat noi, cat si second-hand. Dupa realizarea unei astfel de cumparaturi, legea obliga noii proprietari sa inmatriculeze autovehiculele prin urmarea unei proceduri exacte. In functie de tipul de autovehicul achizitionat, daca este nou sau la mana a doua, luat din Romania, dintr-o tara UE sau din afara Uniunii Europene, noii proprietari au obligatia de a prezenta institutiilor statului un numar de documente diverse. Cunoasterea acestei proceduri este necesara pentru ca operatiunea de inmatriculare sa se desfasoare fara probleme, mai ales in conditiile in care, de cele mai multe ori, operatiunea este dusa la bun sfarsit dupa statul la coada ore intregi.

In articolul de mai jos vei afla care sunt actele necesare daca te afli in situatia in care ai cumparat o masina noua sau una second-hand, din tara sau din strainatate. De asemenea, vei putea consulta cateva sfaturi utile, care te vor ajuta, cu siguranta, sa scapi cat mai repede si fara stres de aceasta obligatie legala.

1. Acte necesare pentru inmatricularea auto pentru masini din Romania

Acte necesare pentru inmatricularea auto pentru masini din Romania-min

Dupa realizarea achizitiei auto, noii proprietari au obligatia potrivit legii ca in maximum 30 de zile sa definitiveze operatiunea de inmatriculare prin intocmirea unui dosar destul de stufos, de altfel, ce contine diverse tipuri de acte necesare pentru intrarea in posesie deplina si pentru preluarea tuturor raspunderilor ce provin din acest lucru. Procedura este una destul de complexa, aceasta fiind diferita in functie de tara de origine a masinii cumparate si daca a mai fost sau nu inmatriculata pana in momentul respectiv.

Prin eliminarea unor taxe, statul roman a reusit sa usureze sensibil efortul financiar ce trebuie facut de noii proprietari, sumele fiind accesibile, aproximativ 100 de lei pentru masinile achizitionate din Romania sau inmatriculate in tara si aproximativ 600 de lei pentru cele provenite din afara granitelor. Neplacerile sunt, insa, de alta natura, anume cele legate de timpul petrecut la diverse ghisee ale institutiilor statului roman, programarile la DRPCIV (Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor) fiind destul de greu de facut, avand in vedere numarul mare de cereri in aceasta privinta.

Luand in considerare toate aceste elemente, persoanele interesate (fizice sau juridice) de inmatricularea automobilelor ar trebui sa cunoasca in detaliu ce trebuie sa contina un dosar pentru a nu fi in situatia neplacuta in care sa stea la coada cateva ore bune si de a ajunge la ghiseu unde sa descopere ca le mai lipseste o hartie.

1.1. Acte necesare pentru inmatricularea masinilor noi

In ceea ce priveste inmatricularea masinilor noi cumparate din Romania, procedura este cea mai simpla, majoritatea documentelor fiind puse la dispozitie de catre firma care vinde masina in cauza. Un astfel de dosar trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu urmatoarele documente:

  • Cererea de inmatriculare auto oferita de vanzator sau care poate fi descarcata de pe Internet in mod gratuit;
  • Fisa de inmatriculare completata de proprietar si vizata de ANAF;
  • Chitanta ce dovedeste plata contravalorii certificatului de inmatriculare (49 de lei);
  • Actul de identitate al proprietarului (in original si copie);
  • Copia dupa o asigurare RCA obligatorie, incheiata pe numele proprietarului;
  • Actele de proprietate in original si copie;
  • Cartea de identitate a vehiculului in original si copie (oferita de vanzator);
  • Dovada platii contravalorii numerelor de inmatriculare (40 de lei pentru numere aleatorii si 85 de lei pentru numere preferentiale).

In cazul in care cumparatorul este o persoana juridica, se vor adauga la dosar documentele care arata dobandirea personalitatii juridice, denumirea si sediul companiei si o imputernicire care sa ateste ca persoana cumparatoare este reprezentanta legala a firmei. Daca achizitia se face prin semnarea unui contract de leasing, se va atasa la dosar si extrasul din contract, care arata informatiile cu privire la vehicul, vanzator, cumparator si durata contractului.

1.2. Acte necesare pentru inmatricularea masinilor second-hand

Achizitia unui autoturism second-hand este o operatiune prin care au trecut majoritatea conducatorilor auto din Romania, piata din tara noastra fiind in acest sens extrem de dinamica. Procedura de inmatriculare a unui astfel de autoturism este asemanatoare cu cea a unui vehicul nou cu cateva adaugiri important de stiut.

Astfel, este necesar sa fie prezent certificatul de inmatriculare al fostului proprietar, in care sa fie mentionat in spatiul special transmiterea dreptului de proprietate. De asemenea, in cazul in care vechiul proprietar nu-si manifesta dorinta de a pastra vechile numere, la predarea dosarului trebuie aduse si acestea.

Pentru transcrierea dreptului de proprietate, fisa de inmatriculare nu mai este necesara, deoarece aceasta exista deja, ci este nevoie doar de copii dupa contractele de vanzare, semnate de cele doua parti implicate si vizate de ANAF care sa dovedeasca plata taxelor si impozitelor. Lipsa acestei vize face ca documentul sa fie unul nul, iar procesul de inmatriculare nu va putea continua pana la remedierea situatiei.

2. Acte necesare pentru inmatricularea auto pentru masini din afara Romaniei: Germania, Belgia, Franta, Italia etc.

2 Acte necesare pentru inmatricularea auto pentru masini din afara Romaniei-min

Achizitionarea unor autovehicule din afara Romaniei reprezinta o parte importanta a pietei auto, numerosi cumparatori fiind atrasi de preturile mult mai bune pe care le pot gasi in cazul acesta. In privinta inmatricularii lor exista doua proceduri diferite, una pentru masinile cumparate din tarile Uniunii Europene (in special din Germania, Italia, Franta, Belgia) si una pentru cumpararea unor masini noi sau second-hand de import, din afara Uniunii Europene (in special din Anglia).

2.1. Acte necesare pentru inmatricularea masinilor din Uniunea Europeana

Pentru inmatricularea masinilor achizitionate din tarile Uniunii Europene, dosarul cu acte trebuie sa contina urmatoarele documente:

  • Cererea de inmatriculare auto oferita de vanzator sau care poate fi descarcata de pe Internet in mod gratuit;
  • Fisa de inmatriculare completata de proprietar si vizata la ANAF;
  • Chitanta care dovedeste plata contravalorii certificatului de inmatriculare (valoarea sa este de 49 lei);
  • Actul de identitate al proprietarului (in original si copie) - Daca persoana care depune documentele este alta decat proprietarul, atunci este necesara prezentarea unei procure autentificata la notarul public care sa ateste acest lucru;
  • Copia dupa asigurarea de raspundere civila obligatorie (incheiata pe numele proprietarului);
  • Actele de proprietate (in original si copie);
  • Cartea de identitate a vehiculului in original si copie (oferita de vanzator);
  • Dovada platii contravalorii numerelor de inmatriculare (40 de lei pentru numere aleatorii si 85 de lei pentru numere preferentiale);
  • Dovada efectuarii inspectiei tehnice periodice in perioada de valabilitate;
  • Certificatul de autenticitate eliberat de Registrul Auto Roman;
  • Documentele de inmatriculare din tara de provenienta in original si traduse;
  • Dovada ca masina a fost adusa pe platforma sau placutele de tranzit daca a fost adusa pe sosea.

2.2. Acte necesare pentru inmatricularea masinilor din afara Uniunii Europene, cum ar fi Anglia

Achizitiile unor masini din afara Uniunii Europene trec printr-o procedura aparte, deoarece in acest caz statul roman solicita plata unor taxe vamale pentru importul definitiv sau temporar al acestora. Astfel, se va plati o taxa vamala de 10% din valoarea masinii plus TVA-ul. Exista, insa, posibilitatea scutirii de plata taxelor vamale daca masina inmatriculata a fost fabricata intr-un stat al Uniunii Europene.

Pe langa dovada platii acestor sume, dosarul trebuie sa contina toate documentele care sunt prevazute pentru inmatricularea masinilor din tarile Uniunii Europene, inclusiv certificatul de autenticitate eliberat de Registrul Auto Roman, cat si documentele de inmatriculare originale, eliberate de tara de provenienta, inclusiv placutele cu numerele de inmatriculare, fie provizorii, rosii sau definitive.

Pentru inmatricularea unui astfel de autovehicul, exista si modalitatea de restabilire a domiciliului, in care taxele vamale nu mai trebuie platite, conditia fiind ca persoana care doreste inmatricularea sa fi locuit cel putin un an in statul din afara Uniunii Europene, cu forme legale, si sa fi dobandit masina cu cel putin 6 luni in urma. In acest caz, trebuie parcursi niste pasi suplimentari, dupa cum urmeaza:

  • Se va depune o cerere la Serviciul Comunitar de Evidenta a Populatiei pentru restabilirea domiciliului in Romania;
  • Sunt obtinute actele de identitate cu noul domiciliu;
  • Se obtine si o adeverinta care sa arate perioada in care persoana a domiciliat in strainatate, de la Directia de Pasapoarte;
  • Daca automobilul ajunge inainte de proprietar in tara, se va realiza un angajament scris, prin care proprietarul declara ca in maximum 6 luni isi va restabili domiciliul in Romania si ca masina nu va fi utilizata in scop comercial.

3. Sfaturi utile pentru inmatricularea auto rapida si fara probleme

3 Sfaturi utile pentru inmatricularea auto rapida si fara probleme-min

Experientele din anii anteriori au fost de multe ori negative, pentru ca inmatricularea automobilelor a devenit foarte stresanta in urma vizitelor nesfarsite pe la diversele autoritati ale statului roman, a birocratiei excesive si, in special, a cozilor interminabile la care se petreceau zile intregi pentru a se descoperi ca dosarul nu este complet.

In ultima perioada, statul roman a implementat anumite masuri prin care inmatricularea devine mai usor de realizat. Specialistii in domeniul auto au cateva recomandari pentru persoanele ocupate, care nu sunt dispuse sa-si piarda din timpul pretios si sa-si puna rabdarea la incercare:

  • Pentru evitarea statului la cozi interminabile, exista posibilitatea realizarii unor programari online la Directia de Permise Auto, operatiune usor de executat prin accesarea site-ului oficial al acestei autoritati. Este adevarat ca programarile nu sunt intotdeauna precise, dar, cu siguranta, nu se va astepta ca in cazul in care programarea online nu exista;
  • Exista firme specializate in inmatriculari auto care se ocupa de alcatuirea unui dosar complet si de obtinerea tuturor avizelor necesare, noul proprietar trebuind doar sa-si puna semnatura pe documentele finale. Aceste firme usureaza enorm munca si pot reprezenta cea mai buna solutie pentru persoanele grabite sau care nu vor sa-si bata capul cu o astfel de problema;
  • Taxele pentru certificatul de inmatriculare, numerele de inmatriculare provizorii sau definitive si certificatul de autenticitate eliberat de Registrul Auto Roman pot fi platite online atat din aplicatiile bancare ale persoanelor, cat si pe site-urile puse la dispozitie de statul roman;
  • In cazul achizitionarii unui vehicul deja inmatriculat, trebuie sa se aiba grija ca documentele oferite de vanzator sa fie complete, actele de vanzare - cumparare sa fie vizate la Primarie, la Directia de Taxe si Impozite, iar pe certificatul de inmatriculare sa fie mentionata data instrainarii autovehiculului;
  • Pentru inmatricularea autovehiculelor achizitionate din strainatate, este necesara existenta unor traduceri autorizate, dupa documentele originale, in caz contrar, dosarul nefiind acceptat la DRPCIV. Documentele aflate in aceasta categorie sunt cartea de identitate a vehiculului si factura sau contractul de vanzare - cumparare;
  • Nu trebuie sa fie depasit termenul de 30 de zile dintre momentul achizitiei pana la cel al depunerii documentelor pentru inmatriculare. In caz contrar, se va da o amenda in valoare de 2900 de lei. Se recomanda sa nu se duca dosarul in ultima zi din aceasta perioada, pentru ca este posibil ca acesta sa nu fie complet si sa mai fie necesar sa se adauge unele hartii, ce nu pot fi obtinute pe loc. Daca un control al Politiei surprinde in trafic o masina cumparata de mai mult de 30 de zile, iar inmatricularea nu este facuta pe numele noului proprietar, in afara de amenda platita, se vor retine si placutele de inmatriculare si talonul, ce nu vor fi restituite decat dupa finalizarea procesului de inmatriculare;
  • Legea prevede ca documentele sa fie depuse de catre persoana care este proprietarul autovehiculului. In cazul in care aceasta persoana nu poate ajunge si desemneaza un inlocuitor, actele nu vor fi primite decat daca se prezinta la ghiseu o procura notariala, autentificata, care sa ateste aceasta procedura.

In concluzie, inmatricularea unui autovehicul in Romania poate reprezenta un moment destul de dificil, pentru ca birocratia este una complexa, iar persoanele care apeleaza la aceasta procedura sunt foarte multe, ceea ce se traduce in practica printr-o aglomeratie excesiva la birourile directiilor de inmatriculare. Informarea din timp asupra documentelor necesare pentru inmatriculare poate scuti persoanele de multe batai de cap, de vizite in plus la ghisee aglomerate. Nu uita ca este necesar sa inchei o polita RCA la o firma de asigurari de top, iar daca iti doresti un grad sporit de protectie, polita CASCO este si ea potrivita pentru tine.

Sursa foto: Shutterstock.com, Ro.pinterest.com