Acte necesare ITP. Cand se efectueaza inspectia tehnica periodica si de ce documente ai nevoie

Utilizarea unei masini pentru efectuarea de deplasari pe drumurile publice din Romania si nu numai trebuie sa fie facuta in cele mai bune conditii de siguranta. Siguranta fiecarui posesor de autoturism, a pasagerilor acestora, precum si cea a celorlalti participanti la trafic trebuie sa fie asigurate. Acest lucru se face prin intermediul elementelor de infrastructura, cu ajutorul cunostintelor necesare pe care orice sofer trebuie sa le aiba pentru a conduce un autoturism, dar si prin verificarea periodica a starii masinilor. Fiecare autoturism trebuie sa bifeze o serie de criterii de siguranta, pentru a putea sa fie utilizat pe drumurile publice.

Intr-o lume ideala, fiecare sofer ar da dovada de responsabilitate si ar efectua verificarile necesare, ori de cate ori este nevoie. In realitate, insa, este necesar ca verificarile sa fie impuse prin lege. In Romania, autoritatile se asigura ca masinile care se inscriu in trafic indeplinesc conditiile de siguranta necesare prin intermediul asa-numitei inspectii tehnice periodice. Pe scurt, ITP. Aceasta inspectie se efectueaza periodic la statii autorizate de RAR (Registrul Auto Roman). Pentru o verificare de succes, ai nevoie de un set de acte necesare pentru ITP, precum si alte detalii pe care trebuie sa le cunosti. Iata-le pe cele mai importante!

1. Acte necesare ITP. Ce este si cand se efectueaza ITP-ul

ITP este un acronim pentru conceptul de Inspectie Tehnica Periodica. Aceasta este o verificare pe care fiecare posesor de autoturism trebuie sa o efectueze, in mod periodic, pentru fiecare masina pe care o detine. In cadrul inspectiei, persoane autorizate special in acest sens vor verifica urmatoarele aspecte legate de un autoturism:

  • starea motorului;
  • starea directiei si a franelor;
  • starea caroseriei;
  • starea luminilor;
  • anvelopele;
  • nivelul de emisii poluante;
  • situatia documentelor de identificare.

Pot fi si alte elemente verificate, insa aceasta este lista celor vizate, in general. In urma unei verificari de acest fel, se elibereaza un document numit Certificat de Inspectie Periodica. Certificatul are o caracteristica foarte importanta, odata ce este obtinut: el este valabil pe teritoriile tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.

Acest lucru ramane valid, indiferent de tara in care este inmatriculata masina la momentul efectuarii inspectiei. In certificat, pot fi gasite foarte multe informatii relevante despre autoturism, acestea fiind usor de accesat de catre autoritatile oricarui stat membru U.E. Este vorba despre data efectuarii ITP-ului, data la care trebuie efectuata urmatoarea inspectie, locul in care s-a efectuat verificarea, numarul de inmatriculare etc.

Acte necesare ITP. Ce este si cand se efectueaza ITP-ul

Conform legii nr. 260 din 2017, obligativitatea efectuarii inspectiei tehnice periodice pentru un autoturism ii revine persoanei care detine certificatul de inmatriculare. Inainte ca aceasta lege sa intre in vigoare, persoana responsabila pentru efectuarea ITP-ului era reprezentata de catre detinatorul legal al autoturismului. Este foarte important de stiut si cand anume se efectueaza ITP-ul.

In cazul autoturismelor cu o vechime de cel putin 12 ani, se impune efectuarea verificarii la intervale de 12 luni (un an calendaristic). In situatia in care autoturismul este in stare noua sau are o vechime mai mica de 12 ani, ITP-ul se efectueaza o data la fiecare doi ani. Cazurile speciale sunt cele reprezentate de masinile folosite pentru servicii tip scoala de soferi sau servicii de taximetrie. Acestea trebuie duse la inspectat la intervale de sase luni.

La fiecare verificare, pe certificatul de ITP se va mentiona data expirarii verificarii, astfel ca iti va fi destul de usor sa afli cand anume este necesar sa efectuezi inspectia. In cazul in care s-a atins data expirarii unei revizii, masina nu mai poate fi utilizata in mod legal pe drumurile publice. Din acest motiv, trebuie sa te prezinti la statia autorizata RAR sau la sediul RAR cu cateva zile inainte ca termenul sa fie atins.

Un alt amanunt important pe care trebuie sa il cunosti este reprezentat de locul unde se poate face ITP-ul. Pentru soferii din Romania, procedura este destul de simpla. Exista o multime de statii autorizate RAR in cadrul carora poate fi efectuata verificarea. Trebuie sa stii ca poti sa efectuezi verificarea in orice statie autorizata RAR, indiferent de judetul pe raza caruia a fost inmatriculata masina pe care vrei sa o verifici.

In privinta costului efectuarii unei inspectii auto periodice, acesta variaza in functie de politica fiecarei statii. In prezent, costul variaza intre 100 si 200 de lei. Daca vrei sa stii care este cel mai bun loc in care poti efectua ITP-ul, este bine sa faci o cercetare prealabila pentru a identifica varianta cea mai convenabila. Pe langa preturi bune, asigura-te ca statia este si autorizata RAR.

2. Acte ITP. Ce include setul de acte necesare pentru ITP expirat

Scopul inspectiei tehnice periodice este, deci, acela de a se verifica daca un autoturism poate circula in conditii de siguranta pe drumurile publice din Romania si nu numai. Se poate spune, deci, ca masina in stare buna este elementul esential pentru obtinerea eliberarii ITP-ului din partea statiei autorizate RAR pentru a efectua verificarea. Pe de alta parte, exista si alte lucruri cel putin la fel de importante. Este vorba despre acte necesare pentru verificarea ITP. Iata ce include lista actelor necesare pentru ITP expirat:

  • polita de asigurare RCA valabila - polita de asigurare RCA (raspundere civila auto) este obligatorie, iar in lipsa unui astfel de document valabil, un autoturism nu poate circula pe drumurile publice din Romania. Polita RCA se poate incheia pe o perioada de la o luna, pana la un an. Asirom iti pune la dispozitie polite RCA in conditii foarte avantajoase, la preturi bune.
  • certificatul de inmatriculare - este important sa nu uiti acasa certificatul de inmatriculare (talonul) autoturismului. De altfel, trebuie sa ai acest document asupra ta la fiecare drum efectuat cu masina in cauza.
  • Acte necesare ITP. Ce include setul de acte necesare pentru ITP expirat
  • cartea ta de identitate - este necesar sa iei cu tine la statia autorizata RAR si cartea personala de identitate, atunci cand vrei sa efectuezi ITP-ul.
  • cartea de identitate a masinii - in situatia in care masina pe care o detii este achizitionata in leasing sau este inregistrata pe firma, te poti prezenta si cu o copie a cartii de identitate, stampilata in original.

Exista si situatii in care pentru unele automobile s-a eliberat o autorizatie provizorie pentru utilizarea pe drumurile publice. Daca ai o masina pentru care exista o astfel de autorizatie, trebuie sa te asiguri ca iei documentul cu tine, atunci cand mergi sa efectuezi ITP-ul. Acum ca stii ce acte trebuie pentru ITP, nu mai ramane decat sa afli care sunt riscurile pe care ti le asumi, daca nu efectuezi aceasta verificare. Exista atat riscuri de siguranta, cat si riscuri legale. Afla in continuare ce se intampla daca circuli fara ITP sau cu ITP-ul expirat!

3. ITP auto. Ce risti daca nu efectuezi inspectia sau circuli cu ITP expirat

Asa cum am stabilit, scopul inspectiei tehnice periodice este acela de a se verifica faptul ca un autoturism poate circula in siguranta pe drumurile publice. In lipsa acestei verificari obligatorii, nu exista certitudinea ca o masina poate sa se inscrie in trafic fara a se transforma intr-o amenintare la adresa sigurantei celorlalti conducatori auto, a persoanelor care circula pe motociclete, biciclete sau chiar a pietonilor. Exista, de altfel, mai multe tipuri de riscuri care apar, in lipsa efectuarii ITP-ului. Iata care sunt acestea:

  • risc personal - daca te inscrii in trafic cu o masina care nu a fost supusa verificarilor specifice procesului de inspectie tehnica periodica, exista posibilitatea ca autoturismul pe care il conduci sa fie expus problemelor. Pot aparea defectiuni grave chiar in timpul mersului, astfel ca risti sa fii implicat in accidente atat tu, cat si pasagerii masinii.
  • risc pentru ceilalti participanti la trafic - nu poti sti niciodata cand un autoturism defect sau vulnerabil poate sa prezinte defectiuni, atunci cand este inscris in trafic. Nu este vorba, asadar, doar despre un risc personal, ci si despre riscurile la care sunt supusi cei din jurul posesorilor de autoturisme care nu au beneficiat de ITP.
  • Acte necesare ITP auto. Ce risti daca nu efectuezi inspectia sau circuli cu ITP expirat
  • risc legal - in cazul in care circuli cu ITP expirat, risti amenzi care pornesc de la 1000 de lei si pot ajunge pana la 3000 de lei. De amenda poti sa scapi rapid, in cazul in care dispui de resursele financiare necesare, termenul de 15 zile pentru achitarea a doar 50% din valoarea sanctiunii fiind valabil si in acest caz.

O problema mai mare este reprezentata de celelalte consecinte. Daca agentul de circulatie constata faptul ca ai circulat fara ITP sau cu ITP-ul expirat, el iti va confisca placutele de inmatriculare, astfel ca nu vei mai putea circula pe drumurile publice cu autoturismul si va trebui sa mergi sa efectuezi ITP-ul cu ajutorul unei platforme auto. In plus, ti se va retine talonul, iar ITP-ul va putea fi efectuat exclusiv la sediul oficial RAR.

Este important de retinut si faptul ca, in cazul in care se manifesta si aceste sanctiuni suplimentare, pe langa amenda de baza pentru utilizarea unui autoturism fara ITP sau cu ITP expirat, totalul amenzilor pe care le vei avea de platit poate sa ajunga pana la aproximativ 6000 de lei!

De ce poti fi respins la ITP?

Efectuarea ITP-ului auto este o obligatie si o necesitate, in vederea crearii unor conditii de trafic mai sigure pentru toti participantii. Insa aceasta verificare nu este o simpla formalitate, ci reprezinta un test prin care se verifica starea masinii. Iar un test poate sa fie si picat. Altfel spus, chiar daca ai toate actele necesare pentru ITP-ul auto, exista posibilitatea ca masina ta sa nu fie considerata sigura. Iata care sunt principalele tipuri de probleme care pot sa te impiedice sa treci de aceasta verificare fara de care nu poti folosi masina pe drumurile publice:

  • defectiuni mici - poate fi vorba despre starea precara a oglinzilor, pedalei de frana sau geamurilor. De asemenea, din aceeasi categorie fac parte si problemele cu placutele de inamtriculare si lipsa capacului aferent rezervorului in care se pune lichidul de frana. Aceste defectiuni nu sunt considerate a fi grave, insa sunt suficient de importante pentru ca o masina sa fie respinsa la ITP.
  • Acte necesare ITP. De ce poti fi respins la ITP
  • defectiuni majore si grave - functionalitatea precara a functiei de franare pe cel putin o roata, lipsa a minimum un surub de siguranta de la nivelul transmisiei, caroseria reparata in mod incorect si lipsa numerelor de inmatriculare sunt cele mai serioase probleme de pe lista deficientelor majore care te pot impiedica sa treci de inspectie. Exista si defectiuni mai grave decat acestea, precum probleme grave la mecanismul motor si directie.

In cazul in care stii ca urmeaza termenul la care se efectueaza inspectia tehnica periodica pentru autoturismul tau, pe langa pregatirea tuturor acelor documente necesare pentru ITP, este recomandat sa mergi si la un service auto. Acolo, poti solicita o verificare rapida prin care sa se depisteze toate problemele, indiferent de amploarea lor. Ai posibilitatea sa te asiguri ca acestea sunt remediate inainte de a te deplasa la statia autorizata RAR, pentru efectuarea ITP-ului.

Daca esti respins la ITP, trebuie neaparat sa te ocupi in timp cat mai scurt de remedierea problemelor care au fost constatate. Foarte multe statii care efectueaza verificari de aceasta natura le ofera clientilor si posibilitatea de a se prezenta din nou intr-un termen de maximum 30 de zile la sediul lor, iar in cazul in care problemele au fost remediate, tariful pentru re-verificare va fi unul redus simtitor.

Si pentru persoanele juridice care detin o flota de autoturisme este necesara acordarea unei atentii deosebite a ITP-ului. Se impune realizarea inclusiv de ITP pentru leasing operational, in acest sens fiind necesara o comunicare eficienta cu firma de la care s-au achizitionat in leasing autoturismele. Pe langa efectuarea inspectiei tehnice periodice, exista si alte masuri de siguranta pe care le poti lua, daca esti sofer si vrei sa circuli intr-un mod care sa protejeze atat siguranta ta, cat si pe a celorlalti participanti la trafic.

3.1.Acte necesare ITP. De ce poti fi respins la ITP

Protejeaza-te si protejeaza-i pe cei din jur cu ajutorul asigurarii obligatorie de raspundere civila auto si opteaza sa achizitionezi si o polita CASCO de la Asirom, daca iti doresti sa beneficiezi de cea mai buna asigurare pentru masina ta. Tot la noi poti incheia si o asigurare de sanatate in cele mai bune conditii. Alege siguranta si pregateste-te cu tot necesarul de acte!

Surse foto: Pixabay.com, Unsplash.com