Vacanta cu masina - ce trebuie sa ai in vedere pentru a planifica o vacanta cu autoturismul personal lipsita de griji

Faptul ca traim intr-un secol al tehnologiei si al vitezei nu mai este un lucru strain nimanui. In ziua de astazi, cand grijile specifice societatii moderne pot incepe sa para in anumite momente coplesitoare, cu totii simtim uneori nevoia de o vacanta in care sa ne deconectam de la presiunea carierei, a chiriilor sau ratelor sau, pur si simplu, de la peisajul urban care ne-a devenit atat de familiar.

Majoritatea persoanelor aleg sa apeleze la agentii de turism pentru planificarea concediului perfect, pentru a minimiza sansa aparitiei oricarui tip de impediment neprevazut care le-ar putea perturba itinerariul mult visat. Cu toate acestea, numerosi turisti prefera sa mizeze pe inspiratie si spontaneitate, fie singuri, fie alaturi de partener, de prieteni sau de familie. Daca si tu te regasesti in categoria din urma si planuiesti sa pornesti in viitorul apropiat intr-o vacanta plina de aventura si amuzament cu autoturismul personal, acest articol este pentru tine. Ti-am pregatit in randurile urmatoare o lista cu principalele aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere inca din momentul in care incepi planificarea calatoriei, dar si cateva detalii pe care nu trebuie sa le treci cu vederea in ceea ce priveste starea vehiculului tau, pentru a putea avea parte de un concediu relaxant si lipsit de orice fel de grija.

1. Vacanta cu masina vs. cu avionul sau trenul - care sunt avantajele pe care un astfel de concediu ti le poate oferi

Desigur, transportul cu trenul sau cu avionul are propriile sale avantaje, insa nimic nu se poate compara cu un city-break in tara sau chiar peste granite alaturi de persoanele dragi, bazandu-te pe propriul tau autoturism. Desi ti se poate parea mai obositor, iar riscurile pot parea mai crescute decat in cazul transportului in comun, in care reusita traseului este lasata in mainile specialistilor, vacanta cu masina iti aduce cateva avantaje la care probabil nici nu te-ai gandit pana acum. Iata care sunt acestea:

  • Independenta

Probabil cel mai mare avantaj al calatoriilor cu masina proprie este reprezentata de faptul ca nu trebuie sa depinzi de nimeni in ceea ce priveste traseul catre destinatie. Nu trebuie sa urmezi in detaliu un program preplanificat, nu trebuie sa alergi grabit prin gara sau aeroport pentru a nu pierde trenul sau avionul, nu esti obligat sa respecti termene de timp si, cel mai important, vei scapa de stresul in ceea ce priveste potentialele intarzieri ale mijloacelor de transport in comun - cu siguranta esti si tu familiar cu anxietatea generata chiar si de cele mai mici intarzieri ale avionului sau trenului, mai ales in scenariile in care traseul pana la destinatie presupune si escale sau opriri intermediare.

  • Spontaneitatea

Desi este linistitor sa stii ca ai un itinerariu preplanificat bine organizat pentru excursia in care urmeaza sa mergi, nimic nu se compara cu momentele spontane din vacanta, in care vezi atractii pe care nu le aveai trecute pe lista sau cunosti turisti straini care iti pot deveni prieteni buni sau chiar amici pentru urmatoarele tale calatorii. Atunci cand depinzi de tren sau avion, este anulata posibilitatea de a mai face anumite opriri pe drum pentru a vedea atractii sau peisaje care ti se par interesante. Daca pleci in concediu cu autoturismul personal, poti face oricate opriri doresti, oriunde doresti. Acest aspect este cu atat mai important atunci cand vorbim despre excursii in afara granitelor tarii, cand poate vei dori sa faci cate un scurt stop pentru a vizita anumite atractii in tara sau tarile pe care le traversezi sau, de ce nu, pentru a bea o cafea si a manca de pranz la o mica terasa traditionala.

  • Confortul

Fie ca vorbim despre scaunele incomode cu care sunt dotate anumite trenuri, fie ca ne referim la lipsa spatiului din avion, orice impediment cu care te poti intalni in calatoriile cu mijloace de transport in comun dispare atunci cand decizi sa iti pui baza in masina proprie. Iti cunosti autoturismul mai bine decat oricine, stii exact ce si cat iti ofera si cum sa profiti de conditiile sale la maximum. Daca vehiculul tau a fost achizitionat relativ recent, cu siguranta dispune si de tehnici de climatizare de ultima generatie, incalzire in scaune si un sistem audio performant, numai bun pentru o drumetie plina de karaoke alaturi de prieteni sau familie. Prin urmare, confortul drumului este garantat. De asemenea, atunci cand decizi sa pleci in vacanta cu masina proprie, ai si garantia intimitatii, a spatiului personal si a libertatii de miscare - poti face oricand o mica pauza de la condus pentru a-ti intinde picioarele sau a lua o gura de aer curat, daca te simti rau sau lipsit de energie.

2. Planificarea calatoriei cu autoturismul personal - ce aspecte trebuie sa ai in vedere

Desi o vacanta cu masina proprie are nenumarate avantaje, este adevarat faptul ca planificarea acesteia trebuie sa fie putin mai riguroasa, pentru ca responsabilitatea ajungerii in siguranta la destinatie iti revine tie. Cu toate acestea, incidente neprevazute pot aparea inclusiv in cazul avionului sau trenului si chiar daca poate presupune putin mai multa munca, cu o mica doza de organizare in timp util si de atentie, un traseu cu autoturismul poate fi la fel de lipsit de griji precum unul cu mijloacele de transport in comun. Iata, deci, care sunt aspectele cele mai importante de care trebuie sa tii cont atunci cand incepi sa planifici urmatorul tau concediu cu masina:

1.Planifica din timp traseul pe care il vei urma pana la destinatie

Momentan, probabil ca stii deja ca vrei sa ajungi din destinatia X in destinatia Y, insa nu ai stabilit un itinerariu exact pe care il poti urma pana acolo. Traseele pe care le poti urma cu masina dintr-un loc in altul sunt numeroase si diversificate - unele mai lungi, altele mai scurte, unele traversand mai mult orasele, altele traversand in mare parte peisaje pitoresti. Inainte de a te hotari asupra unui anumit itinerariu, analizeaza cu atentie, cu ajutorul unui sistem GPS, al unei aplicatii speciale sau chiar folosind o harta detaliata, fiecare traseu in parte si noteaza-ti undeva traiectoria pe care ai gandit-o. Nu pune presiune asupra ta si nu seta o ora exacta in care trebuie sa ajungi la destinatie, mai ales daca vei calatori in afara tarii. Bucura-te de libertatea de miscare pe care ti-o ofera o vacanta cu autoturismul propriu si fa si cateva opriri pentru a te relaxa pe parcurs. Ar fi pacat sa mergi cu masina proprie in nordul Italiei, spre exemplu, fara a face o scurta oprire pentru a vizita sau chiar a petrece o noapte in frumosul orasel Ljubljana, capitala Sloveniei.

2. Fa-ti o lista cu toate lucrurile de care ai nevoie in bagaj pentru a te putea bucura de drum la maximum

Unul dintre principalele avantaje al calatoriilor cu masina este reprezentat de libertatea de a putea lua cu tine multe dintre lucrurile care ti-ar putea fi interzise in transporturile in comun. Nu ai nici limita de greutate, nici de dimensiune a bagajelor - poti impacheta pentru vacanta atat cat poate masina sa duca. Nu exagera, insa, cu bagaje foarte mari si grele, caci probabil vei face destul de multe cumparaturi si la destinatie, deci ia si acest aspect in calcul si pastreaza spatiu disponibil in autoturism pentru cateva genti suplimentare la intoarcere. Poti lua cu tine, in schimb, o lada frigorifica pentru a pastra bauturile si mancarea reci, prosoape si umbrele in cazul in care planifici o vacanta cu masina la mare sau echipamente voluminoase de ski, in cazul in care pleci undeva la munte.

3. Verifica in timp util starea masinii

Pentru ca siguranta ta si a celorlalte persoane din masina, dar si a celorlalti participanti la trafic depinde in mare masura de starea tehnica a autoturismului pe care il vei conduce, este obligatoriu sa te asiguri ca vehiculului se afla in starea optima de functionare inainte de a porni la un drum mai lung. Verifica atat nivelul uleiului si al lichidului de racire, esentiale pentru functionarea optima a autoturismului, cat si starea de functionare a farurilor si a sistemului de franare. De asemenea, este recomandat sa duci masina la un service auto specializat pentru a face si o verificare a presiunii in pneuri si a le inlocui sau remedia, daca este nevoie. Ocupa-te de toate aceste aspecte din timp si nu le lasa pe ultima suta de metri, pentru a avea timp sa faci reparatiile necesare in cazul in care se constata ca ceva nu este in regula la unul dintre elementele de baza ale masinii, precum filtrele de ulei, sistemul de franare, motorul sau anvelopele.

4. Verifica taxele de drum si ia-le in considerare in planificarea bugetului

Atunci cand planuiesti sa iesi cu masina in afara granitelor tarii, va fi nevoie sa platesti anumite taxe de drum, specifice tarilor pe care le vei traversa pana la destinatie. Daca in Belgia sau Olanda, spre exemplu, nu se platesc taxe de drum decat cu cateva exceptii singulare, in Italia intreaga retea de autostrazi este taxata, deci verifica dupa ce planifici traseul pe care il vei urma ce taxe va fi necesar sa platesti in fiecare tara pe care o traversezi.

5. Fa o lista cu toate documentele de care vei avea nevoie pentru calatorie si asigura-te ca le detii pe toate

Pentru a nu te trezi cu situatii neplacute in care ti se cere un anumit document pentru trecerea vamala sau la un control de rutina in trafic, mai ales intr-o tara straina, este esential sa verifici din timp util ce acte va fi nevoie sa ai asupra ta si sa te asiguri ca le detii pe toate. Pentru calatoriile cu masina in Uniunea Europeana vei avea nevoie, in primul rand, de un permis de conducere valabil si de o asigurare auto de raspundere civila conforma, precum asigurarea RCA, care este obligatorie pe teritoriul Romaniei pentru orice sofer, indiferent de tipul autoturismului pe care il conduce. Vom vorbi mai multe, insa, despre acest subiect in capitolul ce urmeaza.

3. Calatorie cu masina in Romania sau in afara ei - ce verificari trebuie sa faci inainte de a porni la drum

Dupa cum ti-am mentionat deja, pe langa verificarea starii de functionare optime a autoturismului, care este esentiala, este obligatoriu sa verifici cu atentie si care sunt actele si documentele pe care va fi nevoie sa le ai asupra ta.

Calatorie cu masina in Romania sau in afara ei

Daca vei acorda suficienta importanta acestui pas, vei putea evita orice fel de situatie neplacuta, mai ales in cazul in care planuiesti sa depasesti granitele Romaniei.

3.1. Cu masina in vacanta in Romania - de ce documente ai nevoie pentru drumuri line cu autoturismul tau

Daca planuiesti o vacanta cu masina in Romania, lucrurile stau putin mai simplu in ceea ce priveste documentele de care vei avea nevoie decat in contextul in care ai parasi granitele tarii. Cu toate acestea, este esential sa te asiguri inainte sa pleci la drum ca dispui de toate actele pe care va fi nevoie sa le prezinti autoritatilor in cazul unui control de rutina, pentru a evita orice fel de complicatii legale sau amenzi usturatoare. Iata care sunt acestea:

  • Permisul de conducere valabil si corespunzator pentru categoria din care face parte autoturismul;
  • Cartea de identitate valabila;
  • Certificatul de inmatriculare al masinii;
  • Dovada inspectiei tehnice periodice (ITP);
  • Rovinieta;
  • sigurarea de raspundere civila (RCA).

3.2. Vacanta cu masina in Europa - ce documente este recomandat sa ai asupra ta atunci cand pleci in concediu cu masina in afara tarii

Daca planuiesti sa depasesti granitele tarii si sa pleci intr-o vacanta in Europa cu masina personala, vei avea nevoie de cateva documente in plus. Cu toate acestea, daca te organizezi din timp, pasul de procurare sau verificare a documentelor necesare nu ar trebui sa iti dea foarte mari batai de cap. Iata care sunt actele de care vei avea nevoie pentru calatoriile cu masina pe teritoriul Europei:

  • Cartea de identitate a masinii;
  • Cartea verde a autoturismului - se elibereaza odata cu polita RCA si reprezinta un certificat de asigurare international, acceptat in tarile in care nu este valabila asigurarea de tip RCA;
  • asigurarea medicala;
  • certificatul de inmatriculare si dovada inspectiei tehnice periodice.

Cand planuiesti sa pleci intr-o tara straina cu autoturismul personal, este recomandat sa achizitionezi din timp o asigurare de calatorie care sa te protejeze in cazul producerii anumitor evenimente neplacute mai mult sau mai putin grave, de la pierderea bagajului si pana la accidente soldate cu nevoia de ingrijiri medicale de urgenta. Asirom are intotdeauna grija de sanatatea si protectia ta, astfel incat tu sa te poti bucura de vacanta mult asteptata fara niciun fel de grija. Astfel, poti opta pentru polita de asigurare de calatorie Easy Travel, care iti ofera acoperire atat pentru pierderea bagajelor, cat si pentru situatiile in care ai putea avea nevoie de ingrijiri medicale de urgenta (tratamente stomatologice, interventii chirurgicale, spitalizare etc.). De asemenea, asigurarea Easy Travel iti ofera acoperire si in cazul pierderii sau furtului documentelor, cat si pentru repatriere, in cazul in care mobilitatea celui accidentat a fost afectata si este nevoie de aducerea sa inapoi in tara.

Asigurarea de calatorie Arosan Forte iti ofera si ea acoperire in cazul in care te imbolnavesti pe teritoriul strain sau suferi un accident si ai nevoie de spitalizare sau de ingrijiri medicale de urgenta. Aceasta poate acoperi atat cheltuielile de transport cu ambulatoriul, de tratament si de repatriere, cat si cheltuielile de vizitare a persoanei accidentate asigurate de catre rudele de grad I.

De asemenea, pentru a fi acoperit in privinta potentialelor daune care pot aparea la nivelul autoturismului in cazul nefericit al unui accident in afara granitelor tarii, este recomandat sa semnezi si o polita de asigurare CASCO extinsa (FULL CASCO), care poate acoperi inclusiv daunele survenite in strainatate.

O excursie cu autoturismul personal pe teritoriul sau in afara tarii poate fi, cu siguranta, o experienta despre care vei avea multe de povestit. Indiferent de destinatia pe care ai ales-o pentru vacanta cu masina, daca te ocupi din timp util de toate verificarile necesare si tii cont de sfaturile pe care ti le-am prezentat in acest articol, este imposibil sa nu ai parte de un concediu de nedescris!

Sursa foto: Unsplash.com