Tipuri de asigurari

De-a lungul vietii, oricat de mult ai incerca sa eviti astfel de situatii, poti sa te confrunti cu nenumarate pericole care te afecteaza din punct de vedere financiar. De aceea, pentru a trece mult mai usor peste momentele neplacute, este important sa optezi pentru diferite tipuri de asigurari, in functie de nevoile tale. Din articolul urmator, vei descoperi informatii esentiale despre diferitele tipuri de asigurari obligatorii si facultative, dar si de ce asigurarile pot fi solutiile salvatoare atunci cand momentele dificile au loc in viata ta!

1. Tipuri de asigurari: care sunt asigurarile obligatorii?

Tipuri de asigurari obligatorii

Asigurarile obligatorii sunt reglementate de catre legislatia in vigoare si sunt considerate necesare pentru buna functionare a societatii. Astfel, printre cele mai importante asigurari obligatorii, regasesti:

1. Asigurarea obligatorie a locuintei

Asigurarea facultativa a locuintei

Asigurarea obligatorie a locuintei este reglementata de catre legea 243/2013 si stabileste faptul ca fiecare proprietar al unei locuinte trebuie sa incheie o astfel de asigurare. Totodata, nu numai proprietarii sunt obligati sa opteze pentru o astfel de asigurare, ci si:

  • persoanele si autoritatile responsabile de administrarea locuintelor aflate in proprietatea statului;
  • locatarul stabilit intr-o locuinta care face obiectul unui contract de leasing financiar.

Astfel, printre locuintele care necesita o astfel de asigurare obligatorie, se regasesc cele:

  • de locuit;
  • sociale;
  • de protocol;
  • de vacanta;
  • de serviciu.

De asemenea, ce trebuie sa retii este ca acest tip de asigurare te protejeaza de cele mai mari riscuri: inundatie, cutremur si alunecari de teren, insa pentru celelalte tipuri de riscuri, ai posibilitatea de a opta pentru o asigurare facultativa a locuintei.

2. Asigurarea RCA

Asigurarea RCA

Chiar daca detii o masina pe care nu o folosesti, este obligatoriu sa inchei o asigurarea RCA, care poate fi obtinuta pe o perioada cuprinsa de la o luna pana la un an. Acest tip de asigurare va acoperi daunele datorate partii afectate atunci cand vei fi responsabil de producerea unui accident.

Iar daca vrei sa circuli cu masina in afara granitelor, nu uita ca ai nevoie de Cartea Verde, o asigurare internationala care este valabila in interiorul Spatiului European.

3. Asigurarea obligatorie de sanatate

Asigurarea obligatorie de sanatate este prevazuta in sistemul asigurarilor sociale de sanatate din Romania si este coordonata de CNAS (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate). Odata ce ai statutul de asigurat, ai acces gratuit la analize medicale si investigatii de baza, in limita fondurilor disponibile. In plus, fiecare cetatean roman are dreptul la acordarea unui ajutor de urgenta, indiferent daca are statut de asigurat, co-asigurat sau neasigurat.

2. Tipuri de asigurari: care sunt asigurarile facultative?

Tipuri de asigurari facultative

Asigurarile facultative sunt menite de a oferi o protectie in plus pentru toate aspectele importante din viata ta, in special atunci cand stii ca exista riscuri pe care nu le poti evita. Ca sa te simti, intotdeauna, in siguranta din punct de vedere financiar, ai posibilitatea de a opta pentru o gama larga de asigurari facultative, cum ar fi:

1. Asigurarea facultativa a locuintei

Asigurarea obligatorie a locuintei ofera protectie impotriva celor mai frecvente riscuri, insa prin asigurarea facultativa a locuintei, fie ca esti proprietar ori chirias, ai posibilitatea de a-ti proteja locuinta contra daunelor provocate de riscuri suplimentare, cum ar fi:

  • coliziunea cu un vehicul;
  • furt;
  • tulburari civile;
  • vandalism;
  • boom sonic;
  • greutatea straturilor de zapada si de gheata.

In plus, nu uita ca in acest tip de asigurare poti sa incluzi bunurile din locuinta ta, dar si costurile privind reparatiile si asistenta de care ai nevoie dupa producerea unui eveniment nefericit.

2. Asigurarea CASCO

Asigurarea facultativa CASCO acopera nu numai riscurile de baza privind masina, ci si alte riscuri suplimentare. Astfel, ai ocazia de a personaliza asigurarea in functie de nevoile tale. Ai acces la o clauza privind circulatia in afara drumurilor publice, la o clauza privind circulatia pe drumuri inundate si poti sa incluzi chiar si o clauza privind pierderea sau furtul cheilor masinii! In plus, beneficiezi de asistenta rutiera de urgenta ca sa circuli relaxat si in siguranta oriunde in tara!

3. Asigurarea facultativa de sanatate

Sanatatea este cel mai de pret lucru din viata ta, asadar este esential sa o protejezi printr-o asigurare de sanatate care iti ofera sprijinul necesar atunci cand ai nevoie. De la transportul cu ambulanta si serviciile stomatologice de urgenta, pana la procedurile chirurgicale si investigatiile medicale, costurile sunt acoperite astfel incat sa ai sansa de a te concentra complet pe recapatarea sanatatii si sa nu fii stresat din cauza costurilor neprevazute!

4. Asigurarea de calatorie in strainatate

Asigurarea de calatorie in strainatate

Vacantele sunt cele mai asteptate momente, in timpul carora vrei sa creezi amintiri de neuitat. Insa, daca are loc un accident, atunci concediul pe care il asteptai de atata timp se transforma intr-o noua sursa de griji si de cheltuieli neprevazute!

De aceea, poti opta pentru asigurarea de calatorie Arosan Forte, care te ajuta sa treci cu bine peste toate incidentele si costurile suplimentare. In functie de pachetul pe care il alegi, poti acoperi spitalizarea, medicamentele, transportul cu salvarea, repatrierea bolnavului sau cheltuielile pentru vizitarea asiguratului spitalizat. De asemenea, poti acoperi intarzierea, furtul si pierderea bagajelor, ori cheltuielile pentru inlocuirea documentelor. Astfel, te vei simti in siguranta chiar si departe de casa, orice s-ar intampla!

5. Asigurarea de viata

Este important sa asiguri nu numai nevoile tale, ci si viitorul celor dragi tie. De aceea, asigurarea de viata poate fi personalizata, astfel incat tu si membrii familiei tale sa fiti mereu in siguranta. Insa, in afara de protectia oferita pe plan medical, care este garantata de asigurarea de viata Sana Family, acest pachet poate functiona si ca un plan financiar, conceput pentru o durata mai mare de timp. De exemplu, prin asigurarea de viata Renta Master, copilul tau primeste un suport financiar pentru a urma studiile necesare ca sa-si realizeze visul. Astfel, ii poti oferi copilului tau mijloacele necesare pentru a-si cladi un viitor plin de realizari!

Concluzie tipuri de asigurari

In concluzie, asigurarile reprezinta o componenta deosebit de importanta in viata ta, deoarece iti ofera sprijinul de care ai nevoie atunci cand au loc evenimente costisitoare, pe care nu le poti evita. Asigurarile obligatorii sunt esentiale pentru toata lumea, insa daca vrei sa scapi de grijile suplimentare, asigurarile facultative reprezinta cele mai bune metode pentru a-ti organiza viata si cele mai bune garantii pentru a depasi toate evenimentele neprevazute!

Sursa foto: Shutterstock.com