Regres RCA: situatii posibile si beneficiile asigurarii

Cu totii ne urcam la volan cu speranta de a ajunge in siguranta la destinatie. Uneori, insa, se intampla accidente. Daca esti responsabil pentru un accident de masina, poti fi responsabil si pentru acoperirea costurilor aferente. In unele cazuri grave, aceste costuri includ facturile medicale pentru persoanele ranite, reparatiile auto sau orice alte daune. Din fericire, asigurarea de raspundere civila poate reduce sau poate elimina obligatiile financiare asociate unui accident de care esti responsabil.

Exista si situatia in care responsabilitatea unui accident nu este a ta. In acest caz, te poate ajuta si feri de obligatii financiare o asigurare de tip CASCO. Mai mult, daca accidentul a fost unul intentionat sau soferul celeilalte masini a fost prins conducand sub influenta bauturilor alcoolice sau a substantelor interzise, atunci este cazul unui regres RCA.

1. Regres RCA – definitie si situatii in care se aplica

Abrevierea RCA provine de la raspundere civila auto. Asigurarea RCA este o polita care te scuteste de platirea unor sume foarte mari de bani in cazul in care esti implicat intr-un accident si cei pagubiti cer despagubiri. Societatea de asigurari le va suporta. Asigurarea de raspundere civila auto este obligatorie in Romania pentru toti cei care detin cel putin o masina. Ca atare, achizitionarea unei astfel de polite este o modalitate de protectie.

Pe de alta parte, regres pe RCA inseamna ca societatea de asigurari va cere persoanei vinovate sa acopere suma pe care ei au oferit-o ca despagubire victimei care a fost implicata in accidentul pe care soferul l-a provocat. Desigur, exista cateva conditii pentru ca societatea sa aiba dreptul de a cere acest lucru.

Exista multe tipuri de asigurari si ne poti contacta pentru a descoperi care este cea mai potrivita pentru tine. Insa, ceea ce vrem sa transmitem in acest articol sunt situatiile in care se foloseste regresul RCA. Astfel ca, societatea are dreptul de a cere acoperirea despagubirilor daca:

  • A existat chiar si o minima intentie de a provoca accidentul
  • Accidentul s-a produs in urma unei infractiuni
  • Masina a fost condusa fara a avea, insa, acordul persoanei pe care este facuta asigurarea
  • Societatea a platit despagubiri in mod nejustificat
  • Masina a fost condusa dupa ce s-au consumat substante interzise

In oricare dintre aceste situatii, avem de-a face cu un regres RCA, ceea ce inseamna ca asiguratorul RCA iti va achita despagubirile aferente, iar ulterior ii va cere persoanei vinovate sa acopere acele cheltuieli.

RCA 2

In alta ordine de idei, poate aparea situatia in care tu ai asigurare CASCO si esti implicat intr-un accident care nu s-a produs din vina ta. Daca soferul vinovat se incadreaza in specificatiile prezentate mai sus, avem de-a face cu o situatie de genul CASCO cu regres pe RCA. Ce inseamna acest lucru? In mare parte, este asemanator cu situatia precedenta, dar la nivel de societate: in urma accidentului, vei putea primi despagubiri de la asiguratorul tau CASCO, insa acesta, la randul lui, va cere acoperirea despagubirilor de catre asiguratorul RCA al soferului vinovat. Inainte de a semna pentru o asigurare de orice fel, alege sa fii bine informat, insa tine cont si de clauza regresului pe RCA. Astfel vei fi foarte bine protejat.

2. Beneficiile de a avea CASCO cu regres pe RCA

Cand vine vorba de CASCO cu regres pe RCA, sunt cel putin trei beneficii majore de care te poti bucura:

  • Nu trebuie sa platesti tu pentru reparatii. In cazul in care asigurarea CASCO cuprinde clauza de regres pe RCA, toate aspectele financiare tin de asiguratori. Asiguratorul CASCO te va despagubi si apoi va recupera banii de la asiguratorul soferului / proprietarului masinii. Nu va fi in responsabilitatea ta sa achiti nimic.
  • Dupa ce vei reinnoi polita de asigurare, aceasta va avea acelasi pret. Nu se va scumpi. Asadar, din punct de vedere financiar, tu nu va trebui sa suporti niciun fel de consecinta financiara in urma accidentului.
  • Vei avea siguranta ca masina ta se afla pe maini bune in ceea ce priveste reparatiile. De ce spunem acest lucru? Deoarece majoritatea persoanelor aleg o polita de asigurare sau alta in functie de posibilitatile financiare. Sansele ca cineva sa aleaga o asigurare modesta sunt mari. In acest caz, in urma unui accident in care vei primi asigurarea, nu poti sa fii foarte sigur ca acea asigurare acopera tot ceea ce ai avea tu nevoie. Insa, daca ai o asigurare CASCO, iti vei putea repara masina cu ajutorul acesteia, tu deja avand incredere in polita de asigurare si in asiguratorul tau.
CASCO 1

In concluzie, asigurarea RCA, deja stii, este absolut obligatorie in Romania. Insa, o asigurare CASCO te poate scuti si proteja de mult mai multe lucruri. Iar daca alegi clauza regres pe RCA, poti fi chiar si mai linistit pentru ca esti scutit de obligatii financiare.

Sursa foto: Shutterstock.com