msigurare accident in strainatate-min

Accidentele auto sunt evenimente nedorite cu urmari deosebit de grave, atat in ceea ce priveste producerea de pagube materiale, cat si in cazul aparitiei unor vatamari corporale si a victimelor omenesti. Un astfel de incident este cu atat mai grav cu cat locul in care se petrece este situat intr-o tara straina, in care se vorbeste o limba necunoscuta si in care procedurile aplicate sunt poate diferite de cele existente in Romania. In conditiile in care tot mai multi romani aleg sa calatoreasca in strainatate cu automobile inmatriculate in tara, orice sofer ar trebui sa cunoasca procedurile de urmat in cazul unor accidente rutiere petrecute peste granite.

In articolul de mai jos vei afla ce proceduri se aplica in cazul unor accidente rutiere ce au loc in afara Romaniei, atat in cazul in care nu esti vinovat de producerea lor, cat si in conditiile in care vina iti apartine. In plus, vei descoperi cateva recomandari utile, pe care le poti aplica in momentul producerii unui astfel de accident pentru rezolvarea cat mai rapida si mai facila a urmarilor acestuia.

1. Proceduri care se aplica in cazul accidentelor rutiere in strainatate

Proceduri in caz de accidente rutiere in strainatate - Masuri pentru rezolvarea rapida a incidentului-min

Statisticile arata ca majoritatea romanilor care pleaca peste granita cu automobilul conduc in state ale Uniunii Europene, ceea ce este un avantaj, pentru ca legislatia si procedurile sunt aproximativ aceleasi peste tot. Exista si unele deosebiri, dar acestea nu modifica procedura de urmat in cazul aparitiei unui incident rutier. In legatura cu aceasta situatie se pot mentiona doua imprejurari diferite.

In primul rand, in cazul in care vina este a celuilalt sofer sau a participantului la trafic, sunt obligatorii urmatoarele proceduri:

  • Daca apar doar pagube materiale si exista o intelegere cu privire la vinovatie cu cealalta parte implicata, se poate incheia o constatare amiabila de accident. Formularul pentru aceasta operatiune este, de regula, furnizat in momentul incheierii asigurarii RCA, dar la nevoie poate fi obtinut cu usurinta de pe site-ul asiguratorului. Tot de aici se pot afla toate informatiile necesare pentru incheierea corecta a documentului;
  • In cazul producerii unor vatamari corporale mai putin sau mai mult grave, este obligatorie anuntarea serviciilor de urgenta (Politie, Ambulanta, Pompieri) prin apelarea la numarul special 112, valabil pe tot cuprinsul Uniunii Europene;
  • In ambele cazuri, utile sunt documentarea cat mai precisa a imprejurarilor in care s-a produs accidentul (poze, declaratii ale martorilor, datele de contact ale persoanelor implicate, copii dupa documentele de asigurare si cele de identitate) si solicitarea in caz de nevoie a unor informatii suplimentare de la firma cu care a fost incheiata asigurarea RCA.

In al doilea rand, persoana vinovata de producerea accidentului trebuie sa respecte legislatia tarii in care a produs accidentul, sa completeze corect formularul de constatare amiabila, daca se impune, si sa ofere partii nevinovate copii dupa documentele de asigurare auto si de identificare. In ambele cazuri, este obligatorie anuntarea asiguratorului despre accident pentru inceperea demersurilor legate de recuperare a pagubei de catre persoana nevinovata.

2. Recomandari pentru rezolvarea rapida a accidentelor auto in strainatate

Majoritatea accidentelor petrecute in strainatate au ca urmari daune materiale, uneori, importante. Automobilele sunt obiecte de valoare, iar un accident chiar minor poate sa duca la cheltuieli insemnate. Recuperarea acestor daune este, astfel, primordiala, avand in vedere si faptul ca, de multe ori, este necesara aducerea automobilului deteriorat pana in tara, ceea ce presupune o cheltuiala in plus.

Pentru recuperarea pagubelor, soferii implicati se pot adresa fie asiguratorului RCA al vehiculului, fie Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR). In cazul in care exista o asigurare de tip CASCO, adresarea se face direct catre asigurator, indiferent de imprejurari. Specialistii in asigurari auto au o serie de recomandari pentru rezolvarea corecta si facila a unui astfel de incident:

  • Anuntarea autoritatilor locale de Politie (acestea sunt cu atat mai de folos cu cat, poate, nu se cunoaste limba vorbita din tara respectiva);
  • Apelarea la numarul de telefon disponibil non-stop, pus la dispozitie de societatea asiguratorie din Romania;
  • Completarea cat mai corecta si mai completa a formularului de constatare sau a celui de asigurare;
  • Asumarea raspunderii se face doar in conditiile in care exista convingerea clara ca vina este a persoanei implicate.

In concluzie, persoanele implicate intr-un astfel de incident ar trebui sa cunoasca anterior care sunt procedurile de aplicat, iar in cazul in care exista cele mai mici neclaritati, ar trebui sa apeleze de urgenta la biroul local al asiguratorului sau la cel din Romania. Bineinteles, cel mai indicat ar fi sa existe si o asigurare de calatorie in strainatate inainte de a pleca din tara.

Sursa foto: Shutterstock.com