Cover Photo Imputernicire auto pentru iesire din tara Ghid util pentru soferi

Daca urmeaza sa iesi din tara cu automobilul, este necesar sa fii pregatit si sa ai la indemana toate actele de care ai nevoie. Imputernicirea auto pentru iesirea din tara este un document pe care trebuie sa-l detii in anumite cazuri. Pentru a vedea daca te incadrezi in categoria celor care trebuie sa prezinte un astfel de act atunci cand trec frontiera, informeaza-te cu privire la acest aspect si obtine toate detaliile si amanuntele necesare. In acest articol vei gasi un ghid util pentru soferii care vor calatori in strainatate cu automobilul.

1. Imputernicire auto pentru iesire din tara – Informatii utile si model

Conform indicatiilor oferite de catre Politia de Frontiera, trebuie sa ai asupra ta urmatoarele acte in momentul in care parasesti tara cu automobilul, indiferent daca masina este pe numele tau sau are un alt proprietar trecut in acte, ori apartine unei persoane juridice:

  • Permisul de conducere, valabil si corespunzator cu subcategoria sau categoria din care face parte autovehiculului
  • Certificatul de inmatriculare
  • Asigurarea obligatorie de raspundere civila auto externa (cu tot cu Cartea Verde valabila)
  • Cartea de identitate proprie

Insa, trebuie sa ai in vedere faptul ca, in anumite situatii, vei avea nevoie si de o imputernicire auto. De exemplu, daca masina face parte dintr-un program de leasing (financiar sau operational), vei avea nevoie si de o imputernicire eliberata de firma care detine respectivul autoturism. Totusi, vei fi exceptat de la aceasta regula daca vei calatori in tarile care apartin de Uniunea Europeana sau daca doar vei tranzita aceste state. Bineinteles, daca vei calatori in afara Uniunii Europene, vei avea nevoie de aceasta imputernicire. Ia in calcul si faptul ca anumite state (precum Turcia) solicita traducerea si legalizarea acestui document.

De asemenea, daca ai masina achizitionata in leasing, nu vei avea nevoie de copia politei CASCO – totusi, trebuie sa comunici cu firma de leasing si sa anunti din timp plecarea, pentru ca acestia sa poata verifica daca sunt necesare alte actiuni (precum extinderea politei pentru anumite zone de tranzit).

De regula, modelul de imputernicire va arata similar cu acesta:

Antetul cu datele firmei Nr. ieşire / data

________/_______

IMPUTERNICIRE

Subscrisa, SC _______________________________ SRL, cu sediul social în ____________________________ str._______________ nr.___ bl.____ ap.___ , înregistrată la Registrul Comerţului sub nr. ___________________________, CUI _________________, reprezentată prin Dl./D-na ____________________ , în calitate de __________________________ , împuterniceşte prin prezenta pe Dl./D-na __________________________________________ domiciliat în ____________________________ str._______________ nr.___ bl.____ ap.___ , posesor al Paşaportului cu nr. _______________, CNP __________________ , să conducă autoturismul proprietatea societăţii mai sus menţionate, marca / tipul ________________ , serie şasiu _________________________ , număr de înmatriculare ___________. , în afara graniţelor României, în Uniunea Europeană şi Turcia, în perioada ___/___/______ - ___/___/______

Reprezentant, Ştampila firmei şi Semnătura autorizată

Imputernicire auto pentru iesire din tara Informatii utile si model

2. Procura notariala auto pentru iesire din tara in afara UE – Este necesara sau nu?

Daca vei circula in afara Uniunii Europene, cel mai bine este sa soliciti informatii suplimentare de la reprezentantele diplomatice. Astfel, vei afla ce acte sunt necesare pentru trecerea frontierei, pentru a putea fi pregatit cu o eventuala procura sau o imputernicire auto pentru iesire din tara, indiferent daca esti persoana fizica sau juridica.

De asemenea, nu uita de asigurarea RCA obligatorie, care are rolul de a acoperi daunele provocate de un accident care s-a produs din vina asiguratului unei terte parti. Prin Cartea Verde, autovehiculul este protejat si in afara Romaniei, in statele membre ale Spatiului Economic European si pe teritoriul Confederatiei Elvetiene. Aceasta poate fi achizitionata de orice persoana fizica sau juridica, pentru o perioada de 1-12 luni. De asemenea, este bine de stiut ca se recomanda printarea politei atunci cand calatoresti in alta tara.

Procura notariala auto pentru iesire din tara in afara UE Este necesara sau nu

In concluzie, conform Codului Civil si indicatiilor oferite de catre Politia de Frontiera Romana, nu ai nevoie de procura la iesirea din tara, decat in anumite cazuri (daca vei calatori in afara Uniunii Europene si daca ai masina luata in leasing financiar sau operational). Asadar, asigura-te ca ai la indemana toate celelalte acte necesare si informeaza-te suplimentar daca ai nelamuriri in acest sens!

Sursa foto: pixabay.com.