Dat fiind faptul ca exista multiple moduri prin care viata de zi cu zi poate fi perturbata de diverse evenimente neplacute, achizitionarea unei asigurari in Romania este foarte importanta. In cazul politei RCA si PAD, pentru autoturisme si locuinte, asigurarile sunt obligatorii conform legislatiei in vigoare.

Cum inchei o asigurare si cate tipuri de asigurari exista
Cuprins:
1. Ce este asigurarea

Insasi din denumirea “asigurare” poti intui, in mare, ce este asigurarea si la ce te poate ajuta.

Asigurarea constă în protecţia financiara pentru pierderi cauzate de o gama larga şi variată de riscuri.

Asigurarile se bazeaza mereu pe un contract intre asigurat si asigurator. In urma acestui contract, tu, cel asigurat, vei primi protectie pentru riscurile asumate si despagubiri de la asigurator, reprezentat de o persoana juridica, in cazul in care intampini anumite pierderi. In schimbul acestor garantii, tu vei plati o anumita suma de bani la un interval de timp stabilit.

Este important sa stii in ce constau asigurarile in Romania si care sunt asigurarile obligatorii, astfel incat sa te simti cat mai protejat si sa ai certitudinea ca bunurile tale pot fi despagubite. In schimbul acestor garantii, tu vei plati o anumita suma de bani la un interval de timp stabilit.

Este important sa stii in ce constau asigurarile in Romania si care sunt asigurarile obligatorii, astfel incat sa te simti cat mai protejat si sa ai certitudinea ca bunurile tale pot fi despagubite.

2. La ce iti sunt de folos asigurarile

Acum ca ai aflat ce este asigurarea, este timpul sa afli si de ce sunt asigurarile folositoare, astfel ca au devenit indispensabile pentru majoritatea populatiei care doreste sa se protejeze, pe cat este posibil, de incidentele ce au loc zilnic.

Gandeste-te doar la cele mai comune lucruri care se pot intampla, de exemplu, accidentele de masina. Daca nu ai aflat ce sunt asigurarile si nu ti-ai facut una pentru masina, vei fi nevoit, intr-un astfel de accident, sa platesti atat daunele masinii tale, cat si cele ale soferului implicat, in cazul in care ai fost vinovat. Iar acesta este doar un exemplu banal pentru care asigurarile sunt utile, dar care se intampla frecvent.

Utilitatea oferita de asigurari este evidenta si in cazul celor de calatorie, care iti ofera o serie destul de numeroasa de garantii pentru neplacerile ce se pot intampla peste hotare. Totodata, asigurarile iti protejeaza si sanatatea, cele medicale oferindu-ti, in functie de pachetul ales, anumite servicii de mare folos.

3. Asigurarile in Romania - Tipuri

In ceea ce priveste asigurarile, trebuie sa stii ca acestea sunt de mai multe tipuri, fiecare dintre ele oferindu-ti garantii in diferite situatii. Asadar, dintre cele mai importante tipuri de asigurari fac parte asigurarea de viata, asigurarea medicala, asigurarile RCA si CASCO, asigurarea pentru locuinta si asigurarea de calatorie. Intereseaza-te cu atentie in ce consta fiecare si alege ofertele care ti se par cele mai avantajoase si care iti ofera mai multe avantaje.

Asigurarea obligatorie de raspundere civila auto

Asigurarea de raspundere civila este obligatorie odata cu inscrierea in circulatie a autovehiculului tau si include suma de bani restituita unei parti terte careia i s-au provocat pagube la autoturism din vina asiguratului. Poti incheia asigurarile RCA pe diverse perioade, intre 1 si 12 luni, astfel ca va trebui reinnoita anual in cazul in care alegi planul de 12 luni. Scopul multor asigurari este sa te scape de costurile neplacute in cazul in care provoci un accident auto.

Prin documentul international de asigurare Carte Verde, polita RCA este valabila si in statele membre SEE (Spatiul Economic European), cat si pe teritoriul Confederatiei Elvetiene.

Cum se face asigurarea de raspundere civila auto (RCA)?

RCA-ul se afla printre asigurarile obligatorii din Romania, asadar este important sa stii unde trebuie sa apelezi pentru a face rost in timp util de aceasta. Exista o multime de oferte la asigurarea RCA si poti opta pentru achizitionarea acesteia online, sau prin deplasarea la o societate de asigurari sau o agentie a unei societati de asigurari. Poti gasi o asigurare RCA menita sa iti ofere atat siguranta, cat si eficienta atunci cand vine vorba de bani. Va trebui sa completezi un formular in care sa iti desemnezi perioada de asigurare, sa dai cateva date personal (CNP, localitatea si judetul de resedinta), iar, mai apoi, sa introduci toate datele referitoare la autoturismul tau pe care le regasesti in certificatul de inmatriculare.

Asigurarea obligatorie de raspundere civila auto RCA

Asigurarea CASCO auto

Spre deosebire de polita RCA, asigurarea CASCO nu este una dintre asigurarile obligatorii pe care trebuie sa le detii. Aceasta iti va fi de folos in cazul in care se produc daune autovehiculului tau din pricina unor dezastre naturale sau a talharilor, a pierderii autovehiculului ori in situatia autoturismului la schimb. Pe langa acest element, vei putea, suplimentar, sa dezvolti asigurarea CASCO astfel incat sa incluzi si asigurarea in cazul furtului sau tentativei de furt a autovehiculului, tractarea, oferirea unui autoturism la schimb si alte elemente.

Cum se face asigurarea auto (CASCO)?

Daca iti pretuiesti masina si chiar vrei sa ai grija de ea, atunci vei putea opta si pentru o asigurare facultativa auto, denumita CASCO.
Ai posibilitatea sa efectuezi inspectia de risc obligatorie a politei CASCO chiar si online, astfel salvandu-ti timp si resurse.
Ulterior, vei putea completa, tot online, formularul asigurarii CASCO, oferind aceleasi date despre autoturism precum in cazul asigurarii RCA, insa, va trebui sa decizi ce anume doresti sa fie acoperit de catre societatea de asigurari.
In mod obligatoriu va trebui sa iti acoperi avariile, daca vrei o asigurare CASCO.
Oferta ta va fi calculata si vei putea semna rapid si eficient contractul.

Asigurarea obligatorie a locuintei si a bunurilor personale

Asigurarea locuintei a devenit obligatorie in urma legii 243/2013 aceasta fiind emisa de catre PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale) sau de alte societati de asigurare autorizate. Acest tip de asigurare iti va acoperi o parte dintre pagubele resimtite in urma unui cutremur, inundatii sau alunecari de teren.

In vederea obtinerii acestei asigurari, locuinta ta va trebui sa fie incadrata in una dintre categoriile de mai jos:

Categoria A: constructie cu structura rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau pereti exteriori construiti din piatra, caramida arsa, precum si alte materiale rezultate dintr-un tratament termic si / sau chimic.
Categoria B: toate constructiile ce prezinta pereti exteriori realizati din caramida nearsa si alte materiale nesupuse unui tratament termic si / sau chimic.

Cum se face asigurarea de locuinte si bunuri?

Trecand peste domeniul auto, este necesar sa stii si cum se face asigurarea PAD, adica asigurarea obligatorie a locuintei tale. Va trebui, inainte de toate, sa-ti incadrezi locuinta in una dintre cele doua categorii obligatorii mentionate anterior.
Pentru acest tip de asigurare va trebui sa intri in contact cu un broker de asigurari sau un agent de asigurare pentru a-ti personaliza oferta.

Asigurarea obligatorie a locuintei si a bunurilor personale

Asigurarile de calatorie

Asigurarile de calatorie

Persoanele care doresc sa aiba o siguranta atunci cand calatoresc peste hotare vor dori sa incheie un contract pentru o asigurare de calatorie.
Acestea sunt flexibile, in functie de perioada in care esti plecat din tara si au costuri fixe.
Vei putea alege din mai multe pachete, in functie de ce anume doresti mai exact sa fie asigurat.
De regula, in pachetul de baza vei avea incluse vizite la medic, repatrierea pe teritoriul national in caz de deces sau boli grave sau tratamente stomatologice pe spatiul strain. La fel de vanate sunt si pachetele care asigura bagajele, mai ales in randul persoanelor care doresc sa calatoreasca cu avionul.

Asigurarile de calatorie pot fi achizitionate pentru persoanele cu varstele cuprinse intre 1 si 75 de ani, asadar poti sa iti asiguri si copilul atunci cand plecati in vacanta pentru a nu suporta costuri suplimentare neplacute in cazul incidentelor.

Cum se face asigurarea de calatorie?

In cadrul acestui tip de asigurare trebuie sa stii faptul ca ea se imparte, de cele mai mult ori, in oferte distincte in functie de planurile, bugetul si efectivele asigurate. Poti alege dintre pachete distincte, insa, in cadrul fiecareia, va trebui sa specifici care este scopul calatoriei tale, cat si alte cateva detalii importante. Studiaza cu grija fiecare asigurare de calatorie si vezi care ti se potriveste.

Asigurarile de viata in caz de deces sau accidente grave

Chiar daca este una dintre cele mai sumbre asigurari pe care le poti achizitiona, asigurarile de viata sunt extrem de importante pentru siguranta familiei tale in vederea acoperirii celui mai grav risc.
Prin incheierea unei astfel de asigurari, in cazul in care vei avea parte de interventii chirurgicale, accidente grave sau chiar deces, cea mai apropiata ruda va primi o suma de bani pentru a acoperi costurile privind actiunile derulate de catre familie in urma decesului.

Cum se face asigurarea de viata?

In vederea obtinerii unei asigurari de viata, va trebui sa te consulti cu un broker specialist sau un agent de asigurare care sa-ti ofere, pe baza raspunsurilor tale, o polita pentru nevoile tale, in functie de ce suma doresti sa fie virata in contul tau in cazul unor accidente grave, sau chiar decesul.

Asigurarile de viata in caz de deces sau accidente grave

Asigurarile medicale

Asigurarea medicala este nespus de importanta, mai ales in contextul actual. Persoanele se imbolnavesc mult mai usor, dar si mult mai sever, tocmai de aceea trebuie construit un plan in vederea acoperirii costurilor mari ce tin de domeniul medical. Sa te mentii sanatos este cel mai important lucru de la viata, de aceea in planul asigurarilor medicale intra, la baza: consultatii medicale, investigatii medicale sau imagistice, cat si alte elemente. In cazul in care doresti sa obtii mai mult de la asigurarea ta medicala, vei putea, contra cost, sa obtii si alte beneficii precum spitalizarea sau acoperirea costurilor pentru afectiuni severe.

Asigurarile medicale

Cum se face asigurarea medicala de sanatate?

In cazul asigurarilor medicale, lucrurile sunt ceva mai usoare, iar procesul de obtinere al acestei polite este cat se poate de simplu. Va trebui sa intri in contact cu un specialist pentru a putea semna contractul in cel mai scurt timp, iar o parte din vizitele tale la spital vor putea fi acoperite complet.
Un pachet avantajos pentru asigurarea medicala este pachetul Confort MED, care iti pune la dispozitie derularea investigatiilor medicale la peste 900 de clinici din Romania.

Politele de asigurare sunt extrem de importante si ar trebui sa faca parte din viata oricarei persoane, deoarece nu se stie niciodata cand poate interveni un moment neplacut. Accidentele de masina, problemele medicale, riscurile calatoriei in strainatate sau fenomenele naturale sunt cativa factori pe care persoanele le confrunta zi de zi. Chiar daca nu totul poate fi prevenit, cel putin pagubele materiale rezultate din urma unui eveniment negativ pot fi, in mare masura, acoperite.

Sursa foto: Shutterstock.com