Am pierdut cheia de la masina cover

Alaturi de casa, pentru multe familii, masina este unul dintre cele mai importante bunuri. Fie ca o folosesti pentru drumul catre locul de munca, fie pentru cumparaturi si vacante, autoturismul este foarte des utilizat, fapt care se vede si in valorile crescute ale traficului zilnic.

La fel ca orice bun care este folosit intens, si in cazul unui autoturism pot aparea diverse defectiuni, dar si accidente sau incidente, precum piderderea cheii masinii. Daca in alte situatii, aceasta poate fi folosita in continuare, ultimul scenariu poate insemna imobilizarea vehiculului pe termen nedeterminat, pana cand se inlocuieste cheia pierduta.

Astfel, poti descoperi cateva metode rapide pentru a-ti putea folosi autoturismul din nou, intr-un timp relativ scurt.

1. Am pierdut cheia de la masina – Cele mai intalnite scenarii

1. Am pierdut cheia de la masina Cele mai intalnite scenarii

Masina este unul dintre cele mai folosite si pretuite bunuri, toata lumea depinzand de ea pentru o varietate de activitati. Mai noua sau mai veche, aceasta este folosita pentru mersul la serviciu, pentru a duce si a lua copiii de la scoala, dar si pentru drumuri mai lungi, precum vacantele. De aceea, mentinerea sa in parametri optimi de functionare este foarte importanta. Cu toate acestea, ce faci atunci cand se intampla ceva neprevazut, precum pierderea cheilor auto? Aceasta este o situatie des intalnita in ziua de azi, deoarece oamenii sunt mereu grabiti sau stresati.

Exista foarte multe scenarii care te pot face sa spui ,,Am pierdut cheia la masina! Ce sa fac?’’, iar cele mai des intalnite sunt:

  • ai ratacit cheia prin casa;
  • ai uitat cheia in masina;
  • copiii s-au jucat cu ea si au ascuns-o;
  • ai uitat unde ai pus cheia;
  • ai pierdut cheia intr-un loc public;
  • cineva ti-a furat cheia.

In primele cazuri, ai sanse foarte mari sa o gasesti sau sa iti amintesti unde ai lasat-o, dar in cazul unui furt, situatia poate deveni neplacuta si poate presupune destul multe drumuri.

Cel mai probabil, atunci cand ai pierdut cheia auto, primul gand care ti-a venit in minte a fost ca nu mai poti folosi masina. Din acest motiv, producatorii auto creeaza doua chei, astfel ca, daca ai cumparat un autoturism nou, vei avea una de rezerva. Acelasi lucru ar trebui sa se intample si cazul in care ai optat pentru un vehicul la mana a doua. Cu toate acestea, aici nu este o certitudine, motiv pentru care este bine sa fii prevazator si sa ii faci o copie de rezerva, imediat dupa achizitie.

Ce poti face daca ai cautat cheia si nu ai gasit-o?

1.1. Am pierdut cheia auto – Primii pasi pe care ii poti face

1.1. Am pierdut cheia auto Primii pasi pe care ii poti face

Primul pas pe care il poti face cand ai pierdut cheile auto este, bineinteles, sa le cauti temeinic prin casa si in imprejurimile acesteia, ba chiar si in interiorul masinii, in cazul in care ai posibilitatea de a intra in vehicul. De asemenea, poti intreba alti membrii ai familiei daca stiu ceva sau daca au pus cheile in alta parte decat cea in care le tii de obicei.

Daca nu le-ai gasit nici dupa aceste incercari, cea mai rapida metoda este sa chemi un lacatus. Cu toate acestea, descuierea vehiculului nu iti permite si folosirea sa, iar aceasta solutie se poate dovedi mai paguboasa pe termen lung, fiind nevoit sa inlocuiesti intregul sistem de inchidere, in anumite cazuri. De asemenea, daca incerci sa fortezi usile, poti avaria incuietorile.

,,Ce sa fac daca am pierdut cheia de la masina?’’ Atunci cand nu vrei sa apelezi la cele doua metode de mai sus, exista si altele la indemana, care sunt mult mai utile. Una dintre ele ar fi sa iei legatura cu reprezentanta auto de la care ai cumparat autovehiculul.

1.2. Pierdut cheie auto – Cui ma adresez?

1.2. Pierdut cheie auto  Cui ma adresez

,,Am pierdut cheia de la masina! Unde ma duc si cu cine iau legatura’’? Deoarece aceasta este o problema ce trebuie rezolvata cat mai repede, poti incerca sa faci rost de o cheie, mergand la un centru de copiere. Pe baza seriei de identificare a autoturismului (VIN), poti comanda una noua.

Probabilitatea de a rezolva problema in acest fel depinde, totusi, de mai multe aspecte, printre care:

  • vechimea masinii;
  • tipul acesteia - pe langa cheile clasice, acum exista si cele de tip card sau cartela;
  • complexitatea cheii - modelele noi au telecomanda sau chiar anumiti senzori, precum cei pentru keyless start.

Asadar, tinand cont de toate aceste aspecte, trebuie sa iei in considerare daca aceasta este o varianta potrivita.

Cea mai sigura metoda este, de departe, sa contactezi direct reprezentanta auto, in vederea obtinerii unei chei originale. Singurul dezavantaj consta in faptul ca poate dura mai mult, in functie de producator.

1.3. Am pierdut ambele chei de la masina

1.3. Am pierdut ambele chei de la masina

Singurul lucru mai rau decat pierderea uneia dintre chei este pierderea ambelor. Desi acest lucru nu se intampla frecvent, posibilitatea exista, iar scenariile intalnite frecvent sunt: calamitatile naturale, incendiile sau chiar furtul. Ce poti face intr-o asemenea situatie? In functie de caz, te poti adresa:

  • reprezentantei auto de unde ai achizitionat masina;
  • autoritatilor, in cazul unui furt.

In cazul autoturismelor mai vechi, una dintre practicile comune era ca producatorul sa creeze cheia principala cu cip si sistem de inchidere centralizata (daca ai ales o astfel de optiune) si una simpla, de rezerva.

In cazul in care ai pierdut ambele chei ale unei masini noi, este recomandat sa apelezi direct la reprezentanta auto, din cauza complexitatii modulelor moderne.

Asadar, daca ai pierdut cheia de la masina, nu trebuie sa intri in panica, ci sa utilizezi cat mai rapid serviciile pe care le ai la indemana.

2. Ce sa fac daca am pierdut cheia de la masina?

2. Ce sa fac daca am pierdut cheia de la masina

De cele mai multe ori, cheile sunt gasite relativ repede, fiind doar ratacite, dar exista si cazuri mai serioase. In astfel de situatii, fie au cazut prin locurile prin care ai fost, cum ar fi magazinele in care iti faci cumparaturile, fie au fost furate.

Orice s-ar fi intamplat, este neplacut sa te afli intr-o asemenea situatie, asa ca e ideal sa fii prevazator. Cum poti face acest lucru? Ai mai multe variante, iar una dintre aceste masuri este incheierea unei polite de asigurare care sa acopere astfel de scenarii.

2.1. Am pierdut cheile auto – Ce masuri de protectie pot lua?

2.1. Am pierdut cheile auto  Ce masuri de protectie pot lua

Masina este un bun de valoare, cu atat mai mult cu cat este folosita pentru majoritatea sarcinilor pe care oamenii le au de realizat zilnic. La fel ca in cazul locuintelor, legea prevede ca acestea sa fie asigurate prin polite obligatorii, cum este RCA-ul, insa exista si asigurari facultative.

Atunci cand ai pierdut una sau chiar ambele chei de la masina, o polita CASCO poate fi foarte utila. Cu toate acestea, pana sa ajungi la scenariul in care apelezi la aceasta asigurare, trebuie sa stii urmatoarele:

  • aceasta este o asigurare facultativa care poate acoperi mai multe daune, inclusiv pe cea a prierderii cheilor;
  • la momentul incheierii asigurarii, trebuie sa detii ambele chei ale autoturismului;
  • pentru a beneficia de clauza care acopera furtul cheilor, trebuie sa alegi o asigurare care sa aiba aceasta optiune inclusa.

Daca ai pierdut ambele chei de la masina, este recomandat sa apelezi direct la reprezentanta de la care ai cumparat autoturismul, astfel incat sa poti beneficia de un set nou, original.

Cu toate ca este mai bine sa previi o astfel de problema, exista unele situatii pe care nu le poti evita. Cum le poti preveni? Raspunsul este simplu: o asigurare CASCO cu acoperire a mai multor tipuri de daune. Astfel, una dintre cele mai rapide rezolvari este sa ti se dea un autoturism la schimb, in baza politei, pana iti rezolvi problema.

In ziua de azi exista tot felul de asigurari, de la cele de calatorie si pana la cele de sanatate si de viata, toate facultative. Daca in cazul acestora, sansele sa se intample ceva neplacut sunt mai mici, atunci cand mergi cu masina, pericolele sunt la tot pasul. De asemenea, furtul autoturismului si a cheilor acestuia devine cu atat mai probabil, cu cat ai o masina mai noua sau mai populara. Asadar, o polita CASCO este una dintre cele mai bune masuri de protectie pe care le poti lua pentru a-ti proteja bunul.

O masina este o investitie, daca te gandesti la cat de mult de ajuta, si sa ii pierzi cheile este probabil unul dintre cele neplacute lucruri ce ti se pot intampla.

,,Am pierdut cheia de la masina’’ – un scenariu pe cat de banal, pe atat de des intalnit in ziua de azi in care toata lumea este grabita. Ce poti face? Daca ai cautat-o si nu ai gasit-o nicaieri, poti apela la un lacatus, care sa te ajute sa o descui, la un centru de copiat chei sau la reprezentanta, pentru a obtine un modul original. O alta varianta, care sa iti permita sa te deplasezi ca pana acum, este sa fii prevazator si sa inchei o asigurare CASCO, care sa aiba o clauza de pierdere sau furt al cheilor auto, si care iti permite sa primesti un autoturism la schimb, pana iti rezolvi probelma.

Sursa foto: Pexels.com