Masina la schimb

Masina este unul dintre cele mai importante lucruri din viata ta, fie ca ai nevoie de ea zi de zi pentru a merge la munca, fie ca pleci in drumetii ori de cate ori ai ocazia in weekend. Insa, din pacate, daca esti implicat intr-un accident, atunci nu vei mai reusi sa ai acces la masina ta pana cand va fi reparata.

Din fericire, in ciuda acestui impediment neprevazut, ai dreptul sa optezi pentru o masina de schimb, pe care o poti conduce pana cand iti vei putea recupera masina din service. Astfel, din articolul urmator, vei descoperi informatii esentiale despre masina de schimb si de ce incheierea unei asigurari auto te ajuta sa treci mai usor peste evenimentul nefericit!

1. Masina la schimb: masina necesara in momentele dificile

Conform articolului 25 din Norma nr. 20 din 27 iulie 2017 privind asigurarile auto din Romania, se acorda despagubiri pentru inlocuirea temporara a vehiculului avariat, prin intermediul asigurarii RCA. Ce este bine de retinut e faptul ca o asigurare RCA obligatorie, care se incheie pe o perioada cuprinsa intre o luna si un an, este valabila nu numai pe teritoriul Romaniei, ci si pe teritoriile tarilor membre ale Uniunii Europene si ale Spatiului Economic European.

Ca proprietar al masinii avariate, primesti despagubiri privind lipsa de folosinta a vehiculului in perioada in care masina este afectata din punct de vedere tehnic si realizezi demersurile necesare privind solutionarea problemei, adica apelezi la ajutorul profesionistilor pentru repararea masinii. Daca masina avariata nu reprezinta o dauna totala economica, atunci perioada in care se acorda despagubiri va fi cea cuprinsa intre data avizarii daunei si data la care asiguratorul constata daunele, la care se adauga si perioada necesara pentru repararea masinii. Nu uita faptul ca, dupa data constatarii daunelor, ai la dispozitie 3 zile lucratoare pentru a actiona concret privind introducerea in reparatie a masinii!

Iar daca masina nu mai poate fi reparata, atunci despagubirile necesare pentru utilizarea unei masini de ocazie, se acorda in perioada cuprinsa intre momentul in care a fost avizata dauna si momentul in care asiguratorul a facut cunoscuta oferta de despagubire.

In afara de polita RCA obligatorie, prin intermediul asigurarii CASCO esti protejat in privinta unei game variate de riscuri, de la pierderea sau furtul cheilor masinii, pana la daunele provocate de circulatia in afara drumurilor publice. In aceasta gama de riscuri este inclus si autoturismul la schimb. Astfel, in limita sumelor asigurate si trecute in polita de asigurare, sunt acoperite costurile privind obtinerea unei masini la schimb. In general, despagubirile se acorda pentru o perioada de 5 zile, iar acest sprijin se ofera o singura data in perioada in care ai incheiat polita. Prin intermediul actelor justificative oferite asiguratorului, poti primi despagubiri de pana la 50 de euro pe zi daca masina avariata era utilizata in scop privat. Asadar, pana rezolvi problema autovehiculului avariat, te poti deplasa prin intermediul unei masini inchiriate de la o entitate autorizata.

2. Masina de curtoazie: la ce detalii trebuie sa fii atent

Masina de schimb este necesara pentru a realiza toate deplasarile atunci cand masina ta este avariata, insa, daca vrei sa primesti despagubirile necesare pentru inchirierea unei astfel de masini, este util sa tii cont de cateva informatii esentiale.

In acest sens, nu uita ca masina de schimb trebuie sa fie dintr-o clasa similara ori inferioara masinii tale avariate. Astfel, nu poti trece la o categorie de masina mai costisitoare, chiar daca o vei folosi doar cateva zile, pana cand masina ta va fi ca noua.

De asemenea, este important sa retii faptul ca, desi inchirierea masinii de schimb este acoperita de polita de asigurare, celelalte cheltuieli aferente, precum garantiile ori cheltuielile cu combustibilul, nu vor fi platite de asigurator. Astfel, este indicat sa fii cat mai atent la toate cheltuielile suplimentare pe care le efectuezi!

Iar un detaliu esential este acela ca, toate costurile privind obtinerea masinii de schimb sunt acoperite intr-o perioada limitata si scurta de timp, pana cand masina ta devine functionala din nou. Asiguratorul trebuie sa constate dauna, asa ca este esential sa-l anunti imediat dupa producerea accidentului si sa-i oferi acces la toate documentele de care are nevoie pentru a realiza demersurile necesare.

In concluzie, atunci cand masina ta este afectata in urma unui accident, masina de schimb devine solutia optima pentru a-ti continua programul in ciuda situatiei neprevazute. Asiguratorul iti ofera mijloacele financiare necesare pentru a avea acces la un autoturism care iti va inlocui masina, pentru o scurta perioada de timp!

Sursa foto: Shutterstock.com