Acte necesare RCA - care sunt documentele de care ai nevoie pentru a incheia o asigurare auto obligatorie

Asigurarea de raspundere civila sau RCA-ul se incheie intre proprietarul unui autoturism si o companie de asigurari autorizata. Aceasta reprezinta un document obligatoriu pe care persoanele care detin o masina trebuie sa il aiba. In vederea incheierii ei, exista cateva acte necesare pentru RCA, pe care trebuie sa le prezinti societatii sau brokerului de asigurari cu care inchei contractul. De asemenea, pentru a achizitiona o astfel de asigurare, autoturismul trebuie sa fie inmatriculat in Romania sau sa fie supus inmatricularii si sa aiba toate documentele esentiale in acest sens. Afla in articolul urmator mai multe informatii despre actele necesare pentru RCA, atat in ceea ce priveste autovehiculul, cat si proprietarul.

1. Acte pentru asigurarea auto - care sunt documentele de care ai nevoie la incheierea unui RCA?

Asigurarea de raspundere civila obligatorie are ca scop protectia financiara a celui care a produs o paguba, dar si protectia celui care este pagubit. Asadar, este in interesul tuturor soferilor sa incheie o asigurare RCA prin care sa beneficieze de despagubiri acordate tertilor in cazul unui eventual accident produs din vina lor. Acest sistem de asigurare este obligatoriu in toata Europa, fiind valabil in intreaga Uniune Europeana.

O astfel de polita este extrem de importanta avand in vedere faptul ca garanteaza incasarea despagubirilor care li se cuvin persoanelor prejudiciate, indiferent care este situatia materiala a celui care a produs paguba.

Asigurarea RCA trebuie incheiata la inscrierea in circulatie a unei masini sau in momentul expirarii politei vechi. Acest lucru este obligatoriu pentru toate autovehiculele, indiferent ca acestea se afla sau nu in uz. Contractul RCA se poate incheia la o societate de asigurari autorizata de A.S.F. (Autoritatea de Supraveghere Financiara) pe o perioada cuprinsa intre 1 si 12 luni.

Proprietarii de autoturisme trebuie sa prezinte cateva acte pentru asigurarea auto:

  • Persoanele fizice - pot incheia un RCA prezentand talonul (cartea tehnica a masinii) si cartea de identitate a proprietarului din talon.
  • Persoanele juridice - actele necesare pentru RCA sunt talonul (cartea tehnica a masinii) si certificatul de inregistrare al firmei de pe talon.

Alta situatie in care este necesara o polita de asigurare RCA este in vederea inmatricularii, care se incheie atunci cand achizitionezi o masina noua sau una rulata. Pentru depunerea dosarului de inmatriculare al masinii, trebuie sa ai si un contract de asigurare RCA valabil.

Chiar daca cumperi un autoturism second-hand si fostul proprietar detine deja o asigurare, nu o vei putea folosi nici in procesul de inmatriculare, nici in caz de accident, deoarece pe aceasta trebuie sa apara numele tau si seria de sasiu a masinii, plus alte informatii relevante.

Actele pentru asigurarea auto de care ai nevoie pentru a incheia o polita obligatorie depind de tipul masinii achizitionate, astfel:

  • Pentru masina rulata - ai nevoie de contractul de vanzare-cumparare si fisa de inmatriculare, pe care o poti procura de la Directia Taxe si Impozite Locale de care apartii. In lipsa acestei fise semnate si stampilate de autoritatea fiscala, nu poti incheia asigurarea RCA
  • Pentru masina noua - ai nevoie de factura proforma emisa de vanzator.

2. Asigurarea auto si actele necesare - ce date sunt incluse in polita RCA?

Asigurarea auto si actele necesare

Actele necesare pentru RCA sunt mijloacele prin care sunt furnizate societatilor de asigurari cele mai importante informatii despre vehicul si proprietarul acestuia. Pentru a beneficia de sistemul bonus malus in conformitate cu legislatia, este important sa verifici cu atentie corectitudinea si acuratetea datelor inscrise in polita de asigurare. In cazul unor eventuale neconcordante sau erori in transcrierea datelor, trebuie sa informezi societatea de asigurari, care le poate corecta.

Datele esentiale despre vehicul, necesare pentru incheierea unei polite de asigurare RCA, sunt urmatoarele:

  • Marca;
  • Tip;
  • Model;
  • Numarul de inmatriculare/de inregistrare;
  • Numar de identificare - serie CIV;
  • Capacitate cilindrica/putere;
  • Numar de locuri/Masa totala maxima autorizata.

Despre proprietar, datele cerute la incheierea unei asigurari de raspundere civila auto sunt urmatoarele:

  • Nume/Denumire asigurat;
  • Cod unic de inregistrare (CUI) pentru persoanele juridice sau cod numeric personal (CNP) pentru persoanele fizice;
  • Adresa asigurat;
  • Numar de telefon.

Asadar, pentru a incheia un RCA exista cateva acte necesare pe care trebuie sa le prezinti societatii de asigurari. Aceste documente sunt importante pentru a oferi informatii corecte de identificare ale autovehiculului si ale proprietarului acestuia. Daca vrei sa inchei o polita de asigurare obligatorie pentru autoturismul tau, ia legatura cu o companie autorizata si cere o oferta.

Sursa foto: pixabay.com, unsplash.com